Специален статут за университетските болници иска Гайдарски
Специален статут за университетските болници иска Гайдарски / netinfo

Университетските болници в България трябва да получат специален статут. Това заяви в Пловдив министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски и уточни, че е внесъл предложение в Министерския съвет. По думите му университетските болници в страната, които са 15 на брой, освен лечение извършват и обучение на студенти и трябва да получат по-голямо финансиране от държавата. Здравният министър уточни, че в момента в тях не могат да плащат по-високи заплати, тъй като имат много преподаватели, а парите идват главно от лечебна дейност.

Дипломите на студентите, които от тази година започват да учат медицина ще бъдат признавани в Европейския съюз, съобщи министър Гайдарски. Той изрази увереност, че ще бъдат признати и свидетелствата на предишните курсове, като се аргументира с факта, че България е хармонизирала законодателството си с това на ЕС.

По-късно здравният министър посети Столипиново, за да се запознае със ситуацията в квартала и увери, че има готовност за началото на имунизацията срещу хепатит. Той отрече категорично да има забавяне при доставката на ваксини