Спазването на правила, а не нови цветове на пешеходните пътеки ще намалят инцидентите
Спазването на правила, а не нови цветове на пешеходните пътеки ще намалят инцидентите / БГНЕС, архив

Водачите трудно свикват с преминаването към зимни условия на пътя. Това каза Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ, пред Агенция "Фокус" особеностите на пътя при зимни условия.

Зимните гуми още не са задължителни, но остават препоръчителни (ВИДЕО)

"Водачът трудно привиква към промяна в условията за управление на автомобила, защото вече се появява влага по-често на пътя, появява се слана и поледица особено в сутрешните часове", заяви той. По думите му освен това трябва и добра подготовката на автомобила. "Докато лятото можеш да си позволиш да го управляваш с по-износен грайфер, сега вече трябва да обърнем внимание на гумите, на светлините, на спирачната система. Ако едно от колелетата спира различно от останалите, означава, че автомобилът ще се завърти", обясни Стратиев.

Той уточни, че най-вече трябва да има промяна на манталитета и на начина на управление, съобразно природните условия.

Акция "Зима" вече е в ход, КАТ започва проверки на автомобилите

и още: Над 500 души загинали в катастрофи у нас само тази година

По отношение на особеностите на зимния сезон, експертът по пътна безопасност посочи, че изисква още едно допълнително внимание към скоростта.

"Винаги съм повтарял, че скоростта убива, но сега е изключително опасна, тъй като времето за спиране на автомобила се увеличава многократно при лоши метеорологични условия. Всяка рязка маневра за водача носи риск, така че разумно управление на автомобила би гарантирало доста по-спокойно поведение", добави Алекси Стратиев.

Край на цветните пешеходни пътеки

"Не са необходими нови стандарти за цветовете на пешеходните пътеки, за да се намалят инцидентите", коментира експертът новите стандарти за пешеходни пътеки, които се очаква да влязат в сила през пролетта на 2017 г.

Шефът на "Пътна полиция" обясни за предимството на пешеходеца на зебра

"Единствено трябва да се спазват нормите, които задължават водачите и пешеходците да изпълняват определени неща - водачите да намалят своевременно, а пешеходците да се огледат преди да стъпят на линията. Ако те се спазват, ще е полезно и достатъчно да се ограничат произшествията на пешеходна пътека", посочи Стратиев.