От днес е в сила акция "Зима" и КАТ започва масови проверки за гумите, светлините, чистачките, изправността на автомобилите.

Тази година акцията е на фона на стряскащата статистика - над 500 загинали при катастрофи през 2016 г. и 5639 тежки пътни произшествия, при които са били ранени 7732 души. Изводът - със 171 повече са произшествията през тази спрямо миналата година, обяви началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски.

Първоначално шофьорите само ще бъдат предупреждавани, а от средата на месеца ще им бъдат налагани и глоби. В началото на третото десетдневие на ноември започва и третият етап на акцията, при която ще се следи за подготовката на автомобилите за движение при зимни условия. Това означава, че шофьорите имат около 20 дни да сменят зимните гуми с летни.

Над 500 души загинали в катастрофи у нас само тази година

Засега няма влязло в сила законово изискване гумите да са зимни, така че се мери само дълбочина на грайфера, който трябва да е над 1,6 мм. Очаква се обаче до края на годината зимните гуми да станат задължителни при сняг, лед или трайно ниски температури. Решението е на Комисията по транспорт към Народното събрание от 13 октомври т. г., което ще стане факт, след като промените бъдат приети от парламента.

След сериозни дебати за задължителното въвеждане на шофиране със зимни гуми от ноември до април депутатите отхвърлиха предложението с аргумента, че има в части от страната, където сняг не пада цяла година, а има и безснежни зими. В отделните части на България температурите се различават, а през последните години сняг вали и извън този период, което може да се окаже опасно на пътя.

Така се стигна до решението зимните гуми или веригите да са задължителни, когато на пътя има сняг или лед. За нарушителите законотворците определиха глоба от 50 лева с фиш. В момента такава е и санкцията, ако гумите са износени или по тях има повреди.

3000 снегорина чакат в готовност идването на зимата

От Съюза на българските автомобилисти припомнят няколко бързи причини за преминаване от летни на зимни гуми през зимата.

Първото от тях е, че лятната гума губи много от качествата си при температура под 7 градуса по Целзий, т.е. каучукът на лятната гума се втвърдява и се влошава сцеплението с пътя, дори и при сух, но студен асфалт, а при наличието на сняг малката дълбочина на грайфера на лятната гума не може да осигури необходимото сцепление.

Летният протектор в зимни условия се износва по-бързо и се влошават динамичните качества на автомобила, заради недоброто сцепление с пътя.

Акция "Зима" вече е в ход, КАТ започва проверки на автомобилите

В повечето държави в ЕС зимните гуми не са задължителни, но има и изключения. Използването на зимни гуми е разписано в закон в Естония, Финландия, Латвия, Словения, Хърватия и Швеция, обясни Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център България към Комисията за защита на потребителите.

Зимните гуми още не са задължителни но остават препоръчителни (ВИДЕО)
netinfo

Държавите, в които зимните гуми са задължителни, ако това налагат метеорологичните условия, са Германия, Австрия, Люксембург, Норвегия, Словакия и Чехия. Важно е да се знае, че в Германия например гуми с шипове, които могат да повредят настилката, не са позволени.

Според последните промени в разпоредбите в Румъния от тази зима управление на превозно средство по обществени пътища, покрити със сняг или лед без зимни гуми, също се счита за нарушение. И макар в повечето държави, включително и в България, използването на зимни гуми да не е задължително, то остава препоръчително.