Председателят на СОС Елен Герджиков
Председателят на СОС Елен Герджиков / БГНЕС, архив
СОС подкрепи избора на Иванчева за неин заместник
97096
СОС подкрепи избора на Иванчева за неин заместник
  • СОС подкрепи избора на Иванчева за неин заместник
Столичният общински съвет (СОС) подкрепи избора на Десислава Иванчева за неин заместник. Показно арестуваната кметица на „Младост“ посочи от ареста за изпълняващ длъжността кмет на района заместника й Владимир Клисуров. Той обаче днес се опита да си даде отвод в полза на заместник-кмета Румен Русев. На председателски съвет столичните общински съветници отхвърлиха искането.

Кой да замества Иванчева, питат зам.-кметовете от Община Младост
 
Може ли Десислава Иванчева да определи свой заместник от ареста? Неяснотите в отговора на този въпрос дадоха административно основание на предложения от нея за временно изпълняващ длъжността Владимир Клисуров да се опита да си даде отвод. Ръководството на Столичния общински съвет обаче няма да подкрепи това искане, стана ясно от думите на председателя му Елен Герджиков.

Прецизирани са обвиненията срещу Иванчева и Дюлгеров
 
Г-жа Иванчева е действащ кмет на „Младост”, който е пуснал заявление до Столична община, че излиза в отпуск. Тя е забравила, че трябва да пусне и заповед за временно изпълняващ длъжността (в.и.д.), докато е в отпуск. Въпреки това в заявлението е посочила своята воля тази длъжност да се изпълнява, докато тя е в отпуск, от г-н Клисуров. При тази ситуация Общинският съвет се налага спешно да влезе в своята функция и да запълни този пропуск на г-жа Иванчева и с нарочно решение да посочи в.и.д. Ние обаче не искаме да противоречим на волята на действащ мажоритарно избран кмет, затова с извънреден доклад, подписан от целия председателски съвет, утре СОС ще избере г-н Клисуров, тоест заместник-кмета, посочен в заявлението на г-жа Иванчева”.

Бивш зам.-кмет на „Младост“: Иванчева слагаше изрядни проекти „на трупчета“
 
И така, след утрешното заседание на общинския съвет Владимир Клисуров ще има всички правомощия, които досега Десислава Иванчева имаше. Той може все пак да ги делегира и на друг свой колега - намерение, което Клисуров заяви в съвместна декларация с Румен Русев. След днешния председателски съвет заместник-кметът по строителство Русев заяви: „В момента Община Младост работи нормално, но тъй като няма изпълняващ длъжността кмет, нямаме възможността да се подписват и подпечатват крайни документи с подписа и печата на кмета. Строителни документи не се издават, тъй като кметът няма възможност да ги подписва”.
 
Дали правомощията на Десислава Иванчева като кмет на район „Младост” ще бъдат прекратени, трябва да реши съдът.