Социологът Андрей Райчев
Социологът Андрей Райчев / darikradio.bg
Социологът Андрей Райчев смята, че бившият вече шеф на НС Димитър Главчев без да съзнава, поставил лидера на ГЕРБ Бойко Борисов  пред избор - дали предпочита Корнелия Нинова като колега и опозиционен лидер или "Марешки като началник". Коментарът си Райчев направи пред bTV.

Димитър Главчев подаде оставка като председател на НС

В петък Главчев подаде оставка от поста председател на Народното събрание след  скандал с левицата. Той изгони от зала лидера на БСП Корнелия Нинова, което доведе до решение за опозиционен бойкот на работата на парламента. От столетницата дадоха ултиматум и заплашиха да не влязат в пленарната зала, докато Главчев е парламентарен шеф.

Главчев извърши нещо, без да съзнава. Първо е европейската реакция – няма парламент без опозиция. Второто, ако сте на мястото на Борисов, какво предпочитате – Нинова като колега или Марешки като началник? Защото Главчев постави Борисов пред този избор”, смята Райчев.

Оставката на Главчев предизвика бурни коментари в парламента

По думите му по-добре е Борисов да има колега, който да бъде много активен и опозиционно страшен, отколкото БСП и ДПС да излязат от парламента и така Марешки да взима решение дали да заседава НС или не.

БСП даде ултиматум за оставката на Главчев, ГЕРБ застава зад шефа на НС

„Тук беше застрашено самото провеждане на заседанията. Те наистина бяха тръгнали да правят Марешки началник. Това Главчев му го сервира на своя премиер една сутрин – естествено, че ще го изгони”, допълни още Райчев.

„Борисов разви една техника, за която може само да му завиждат – знае как да прави заден без да губи електорат”, коментира още Райчев.

Цвета Караянчева е новият председател на Народното събрание

По думите му изборът на Цвета Караянчева за председател на Народното събрание е странен. „Този пост е трудно място и не толкова защото трябва да си много умен или културен, но защото там се иска да те уважава опозицията. Тя е драка, тя е боец”, коментира Райчев.
 
„Борисов не можа да постигне мир между опозиция и управляващи по време на председателството. Опозицията няма да му осигури тези шест месеца тишина”, категоричен е Райчев.