/ ThinkStock/Getty Images
Преди години ни се струваше невъзможно да имаме интернет навсякъде, да работим дистанционно, да водим видео чатове, да си пишем, вместо да се чуваме, да се обаждаме чрез смартчасовника си.

Днес всичко това е станало неразделна част от живота ни, а удобството да разполагаме с него ни дава неограничени възможности.

Редица компании разрешават и дори насърчават работата от вкъщи по няколко пъти в месеца, като по този начин служителите, освен че се разнообразяват, понякога се оказват и по-продуктивни. Важни работни срещи се провеждат онлайн, като се пестят време и средства за пътувания.

В тези дни на извънредно положение заради разпространението на коронавируса у нас, свързаността се оказва по-важна от всякога. За да опазим здравето си и това на близките си, се оказваме затворени в домовете си.

Изолирани сме, но в същото време имаме възможност да бъдем във връзка и „на живо“ както с колегите си, така и със семейството си.

Благодарение на интернет и смартустройствата ни в тази ситуация можем наистина да си позволим да се самоизолираме и да не излизаме няколко дни от дома, от спалнята или от кухнята, да работим по пижама или изтегнати на диван. И да се подлагаме на излишен риск.

Днес можем да пазаруваме всичко с един клик без да си подаваме и носа навън – хранителни продукти, които да дойдат до вратата, да поръчваме готова храна от заведения, да купуваме дрехи, техника и всичко, от което имаме нужда. А не от днес сме свикнали вече да плащаме сметките и данъците онлайн.

Даже политиката се кове на живо, по интернет и евролидерите дават пример - заседават с видеоконферентни връзки, за да избегнат излишни пътувания и срещи - здравословно, ефективно и дори пести пари.

В тази сложна ситуация именно технологиите и свързаността правят възможно изпълнението на предпазните мерки в борбата с опасната болест. И не само възможно, но и ни предпазват от усещането, че животът е спрял. Не, той продължава с пълна сила - с по два-три клика.

Ако досега смартустройствата са улеснявали деня ни и са служили за забавление, днес се оказват от първа необходимост.

Мнозина родители трябва да продължат да работят, разчитайки на лаптопа и интернета у дома. И докато мама е в хола, ученикът учи онлайн в детската. Така се оказа, че заради обстоятелствата на извънредното положение, таблетът и телефонът за детето вече не са само играчки – те трябва да се включат в извънредното дигитално образование, да учат уроци и да усвояват материала онлайн. И в такива моменти, когато всички са си вкъщи, може и да се окаже даже, че устройствата не достигат.

Освен за работа, в момент на изолация и епидемия, технологиите се оказват и основен начин за забавление и достъп до информация. Почивайки си на дивана или в леглото, човек се информира най-бързо за събитията през смартфона и таблета.

Сега е и моментът, в който можем да намерим повече свободно време за любим филм по телевизията или да върне времето с технологиите и да изгледа изпусната серия от любимия си сериал.

И дори да се чувстваме изолирани и без социален живот, не е нужно да спираме да се „виждаме“ с близките си. Дори да са в съседния град под карантина. Те са тук, при нас, на една ръка разстояние, здрави, усмихнати, но безопасно далеч същевременно. И това е повече от достатъчно, за да сме спокойни, че сме заедно.

#ОставамВкъщи
VIVACOM призовава да си останете у дома и да общувате с вашите близки и приятели посредством нашите услуги.