/ БГНЕС
Сняг и студ парализираха България
96370
Сняг и студ парализираха България
  • Сняг и студ парализираха България
Сняг и студ парализираха България. Обстановката в цялата страна продължава да е усложнена, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура". Няма бедстващи населени места и хора, но шофьори на тежкотоварни камиони  останаха блокирани за часове.
 
Зимната обстановка забави с близо час пристигането на европейския комисар по търговията Сесилия Малмстрьом в София за дискусия с граждани.
 
Следете тук актуалната информация за зимната обстановка в страната

В края на февруари зимата напомни за себе си. Освен обилния снеговалеж, който продължава да вали в цялата страна, на места силният вятър образува навявания. Шефът на Пътната агенция инж. Дончо Атанасов посочи, че в следващите часове обстановката по пътищата може да се влоши.
 
"Нямаме никакви сигнали за бедстващи хора, тъй като не сме затваряли пътища. За закъсали имаме сигнали, където не е било почистено, но това са единични случаи.  По автомагистралите ограничения няма, включително и тежкото движение се движи. Ограничено тежко движение има в Ловешка област и в двете посоки. Ситуацията ще се усложнява. Поривите на вятъра в Североизточна България и в Северна България достига над 15 м/сек", обобщи обстановката инж. Атанасов.
 
В София зимната обстановка остави града без зони за платено паркиране, а кметът Йорданка Фандъкова призова столичани да оставят колите си.
 
"Продължава работата на над 180 машини. Основната ни задача е осигуряване движението на градския транспорт", увери столичният кмет и призова шофьорите да оставят автомобилите.  
 
Всички кацащи полети на Летище София до края на денонощието закъсняват. Близо час Забавяне има и при полети от Терминал 1 и 2 за Рим и Будапеща. Полети на Wizz Air от Париж и Рим до София, както и в обратните посоки, са отменени. Полетът от Рим до София е отменен заради лошото време, а този от Париж - по технически причини. Има информация, че полетът ще бъде пренасочен утре до Скопие, а не до България.
 
Снегът затвори и Летище Пловдив днес. Пистата няма да бъде почистена, докато валежите не спрат. От града под тепетата очакват снежната покривка да надмине 30 см, а снегонавяванията да продължат и тази нощ.
 
Стара Загора също остана без платена зона за паркиране заради неспирния сняг.
 
Наказват виновните за хаоса на магистрала "Тракия"

Регионалният министър Николай Нанков пък заяви, че ще има наказани заради 8-метровата колона, която се образува по-рано днес на магистрала "Тракия" заради инцидент с тежкотоварен камион. "Неспазването на ограничения води до подобни ситуации и затрудняват придвижването в цялата страна. Не може тежкотоварни превозни средства да блокират половин България. Аз съм недоволен от свършеното от Агенция "Пътна инфраструктура", ще има наказани, не само снегопочистващи фирми, но и от администрацията", обеща министърът.
 
По морето валежите се очаква до продължат и тази нощ. Пристанищата в Бургаско са затворени.
 
Лошото време прекрати занятията в 41 училища в цялата страна. Във вторник и в сряда е обявена дървена ваканция за общините Враца, Ловеч и Лозница. До 1 март учебният процес се спира и в Смолян област, Доспат, Борино, Баните и Мадан, както и в Кърджали.