Над 120 човека, попаднали в безпомощна ситуация, са евакуирани през последното денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В резултат на създадената от директора на РСПБЗН -Пловдив комисар Мангараков, е предприето разчистване с помощта на багер на пътя към хижа "Академик".

Целта е снегопочистващата техника да достигне до почиващите в хижата 20 души. Екип на РСПБЗН-Асеновград оказа помощ за осигуряване на проходимостта на рътя с. Яворово-с. Добролък.

Министър Радев: Фалшива е новината за повишения радиационен фон край Козлодуй

Там, поради затъване на два автомобила в свежна преспа, се образува "тапа", в която попаднаха 21 коли. Пътят вече е разчистен от специализирана техника и е проходим.

Осъществено е евакуирането и на 43-ма души, останали по време на снежната ситуация в хижа "Върховръх".

Обстановката в страната след обилните снеговалежи: Бедстващи и евакуирани хора, затворени пътища и липса на ток


И към момента продължават спасителните действия на пожарните екипи. Пътят към хижа "Леденика " се разчиства. Работи се и за осигуряване на проходимост към х. "Пробойница" над с. Губислав, общ. Своге, където помощ очакват 25 човека. Създадена е необходимата организация за отстраняване на паднали клони и дървета, които създават опасност за преминаващи хора или моторни превозни средства.

През последното денонощие 1110 снегорини и машини разчистват и обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. Екипите на Агенция “Пътна инфраструктура” и главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” работят без прекъсване за локализирането и отстраняването на повреди и произшествия.

По разпореждане на премиера акад. Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев е създадена организация шестте Държавни горски предприятия да подпомогнат активно с горска техника почистването на снега и отстраняването на щетите. В областите Враца и Велико Търново, по поискване на общинските и областните власти в почистването са се включили и военни формирования.

Към момента затворен за движение за всички МПС е проходът „Троян - Кърнаре”. Всички други вече са отворени. Магистралите са почистени и отворени за движение, а където е необходимо, движението се регулира от “Пътна полиция”. Временно е спряно движението за всички МПС, поради снеговалеж, снегопочистване и множество паднали дървета на територията на ОПУ Разград, където е обявено бедствено положение. Актуална информация за пътната обстановка гражданите могат да открият на сайта на АПИ.

По разпореждане на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков от петък в НК „Железопътна инфраструктура“ е създадена организация за действие при усложнени зимни условия. Мобилизирани са всички екипи и техника за своевременно отстраняване на авариите, причинени основно от паднали дървета и далекопроводи, вследствие на обилния снеговалеж и силен вятър. Към момента са отстранени близо 40 големи аварии. Прекъснато е движението на влаковете само в десет участъка и се работи за неговото възстановяване. Актуална информация за движението на влаковете има на сайта на БДЖ.

Водоснабдяването в някои региони е спряно поради прекъсване на електрозахранването. Екипите на ВиК операторите работят, за да възстановят услугата в максимално кратки срокове след възстановяване на електрозахранването и с ангажимент да информират своевременно местните общности.

Учениците от над 280 училища в тринайсет области на страната няма да учат в понеделник заради усложнената обстановка – липса на ток, прекъснат интернет, скъсани кабели, непроходими пътища и др. Решенията за това бяха взети днес от областни кризисни щабове, областни управители и кметове на общини. В област Добрич е най-критично положението – там няма да учат в 67 училища от 8 общини. Все още има общини, в които продължават заседания на кризисните щабове и е възможно да има промени, за които ще има актуална информация на сайта на МОН.

Агенцията за социално подпомагане към МТСП приема и обработва сигналите за бездомни граждани. Екипите подпомагат кметовете, които са заявили нужда, за да приведат приютите за бездомни в подходящо състояние за бедствената ситуация. Правят се обходи заедно с МВР във всички области, приканват се бездомните да се приютят, координират се усилията с БЧК и Фонд “Социална сигурност” за осигуряване на топла храна и одеяла и всичко необходимо. Работи се и с общинските болници в големите градове да отделят помещения за бездомни, застигнати от зимата. Умоляват се гражданите да подават сигнали за бедстващи бездомни хора в нужда на телефон 112.