/ БТА
Близо 500 хиляди абонати в страната са без ток, заяви министърът на енергетиката
В тези сложни часове работят стотици, да не кажа хиляди, както от системния оператор, така и от електроразпределителните дружества, са на терен. Нека да отдадем заслуженото към всички колеги, които работят още навън. Говоря за над хиляда човека. Това е трети пореден уикенд, в който ситуацията е сложна. Това обяви минситърът на енергетиката Румен Радев.

Към 17 часа, всички проблеми с мрежа високо напрежение са отстранени. От 20-те засегнати подстанции във всяка една имаме редовна свързаност и обезпечаване на мрежите под тях. Ситуациите с мрежите средно и ниско напрежение са тежки обаче, призна министърът.

778 населени места, с общо 300 хиляди абоната, в ЕРМ Запад са засегнати.  Най-засегнати са Благоевград, Видин, Враца, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил. В ЕРМ Юг местата без ток са 55. Най-сериозно е положението в Стара Загора, Хасково и Сливен. В ЕРМ Север 779 места има аварии. Над 430 населени места са електрозахранени в рамките на днешния ден.

МОСВ: Няма изменения в радиационната обстановка у нас

Малко под 500 хиляди абонати в цялата страна са без ток, заяви той. За сравнение - около 800 хиляди са били абонатите от сутринта, които са били без ток.

Министърът също така увери, че няма увеличен радиационен фон в страната, като нарече, че информацията за повишена радиация категорично е фалшива новина.

"Категорично фалшива новина е повишеният радиационен фон. Обичайните стойности са между 0,07 и 0,3 микросиверта на час. За последните 24 часа сме в този интервал. В района на Козлодуй и на отстояние от 100 км са около 0,10. Заради естествения фон на тухлите има по-висока стойност. Няма какъвто е и да е повод за безпокойство", посочи той.