/ Външно министерство
Министърът на външните работи в служебния кабинет Иван Кондов участва в станалата вече традиционна в рамките на Общия дебат на Общото събрание на ООН в Ню Йорк четиристранна среща на министрите на външните работи на България, Румъния, Гърция и Хърватия, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Четиримата първи дипломати обсъдиха продължаващия конфликт в Украйна и неговите последици за регионалната сигурност и се спряха на еволюиращата криза в Близкия изток. Предмет на обсъжданията помежду им беше и политиката на Европейския съюз (ЕС) за разширяване.

Иван Кондов и неговите колеги бяха единодушни, че непоколебимата подкрепа за Украйна трябва да продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Четиримата дипломати бяха категорични, че бъдещето на Украйна е в ЕС, се посочва в съобщението.

Общо беше и становището, че новата геополитическа реалност отрежда централната роля на политиката на разширяване на ЕС. В наш интерес е да имаме в съседство стабилни, проевропейски и проспериращи съседи.

Четиримата се договориха да продължат да координират позициите си по тези и други въпроси от европейския и глобалния дневен ред.

Вчера българският външен министър участва в Ню Йорк в срещата на ЕС с Общността на държавите от Латинска Америка и Карибския басейн (ОДЛАК). Срещата беше съпредседателствана съвместно от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и външния министър на Хондурас и имаше за цел продължаването на междурегионалния диалог и подготовка на Срещата на министрите на външните работи ЕС – ОДЛАК и на предстоящата през 2025 г. Среща на върха на ЕС – ОДЛАК.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня