/ Булфото
Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за двойно убийство на младежи пред дискотека "Соло", ще бъде върнат от Узбекистан у нас. Това потвърди и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Той заяви, че прокуратурата има потвърждение, че на 1 март с полет през Мюнхен Тодоров ще бъде екстрадиран в България.

В началото на март прокуратурата изпрати на Министерството на правосъдието документите на Главната прокуратура на Узбекистан за екстрадицията на Илиян Тодоров. Той бе задържан в Ташкент.

След като бе арестуван, той бе осъден, но в началото на декември е бил помилван, за да може да бъде освободен от затвора и да бъде задвижена процедурата по екстрадицията му. 

Тодоров бе осъден окончателно през 2013 година от върховния съд, четири години след трагичния инцидент.

В края на 2013 година Интерпол обяви за издирване Тодоров. През годините той изпрати няколко видеообръщения, в които оспорваше присъдата си.

През 2009 г. в центъра на София бяха убити Кирил Въжаров и Васил Александров. Инцидентът стана на метри от Съдебната палата в София, като междувременно в хода на съдебния процес Тодоров успя да напусне България.

При връщането му в България, той ще трябва да излежава доживотна присъда, наложена му окончателно от Върховния съд.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Константин Костов/БТА