/ iStock
Осъденият за двойното убийство пред дискотека „Соло“ пред 2009 година Илиян Тодоров ще бъде екстрадиран до България от Узбекистан. Процедурата е започнала, след като Тодоров е помилван за наложено му наказание от местните власти и предаването му към София за излежаване на присъдата вече е част от процедура, която минава през Интерпол, потвърдиха от МВР.

Тодоров беше задържан в Узбекистан, опитвайки се да мине границата през март с фалшив паспорт. След като бе арестуван, той бе осъден, но в началото на декември е бил помилван, за да може да бъде освободен от затвора и да бъде задвижена процедурата по екстрадицията му. 

Още тогава българските власти са били уведомени за действията на узбекистанската страна, като от комуникацията между София и Ташкент става ясно, че в момента Тодоров все още е в ареста. 

През 2009 г. в центъра на София бяха убити Кирил Въжаров и Васил Александров. Инцидентът стана на метри от Съдебната палата в София, като междувременно в хода на съдебния процес Тодоров успя да напусне България. Ако бъде върнат в София, той ще трябва да излежава доживотна присъда, наложена му окончателно от Върховния съд.
Димитър Абрашев, БТА