Арестуваха сирийски гражданин по подозрение, че е ръководил канал за мигранти, свързан с гонката между патрулка и автобус в Бургас, при която загинаха двама полицаи. Това съобщиха на брифинг от прокуратурата и полицията в Пловдив.

"След образуване на досъдебно производство, е пристъпено към така наречената реализация, при която са задържани са 12 лица, ведно с лицето, за което се смята, че е ръководител на този канал. Отделно 22 лица са намерени в близост до дома на лице, което е съпричастно. Това са 22 мигранти, двама в дома и 20 в близост, до гората. Извършени са множество претърсвания и изземвани и други процесуално-следствени действия",  съобщиха от полицията. 

"Съществуват доказателства, които няма да коментираме към настоящия момент, тъй като трябва да бъдат изследвани, че именно това лице от сирийски произход ръководи канала, по който за съжаление беше настъпила смъртта на двамата полицейски служители в Бургас. Това е лицето, пак казвам по първоначални доказателства, е организирало този канал", съобщиха от полицията.

Двама загинали полицаи след гонка между автобус с мигранти и патрулка в Бургас (СНИМКИ)

Той е от сирийски произход на 30 години, със статут на постоянно пребиваващ у нас, живущ в град Пловдив. Акцията е проведена при съвместна работа на полицията и прокуратурата на територията на цялата страна. 

"След като министърът на вътрешните работи заедно с главния прокурор дадоха възможност на полицията и прокуратурата да седнат и да работят като екип"

"Като че ли отминава краткия период, в който прокуратура и полиция по неясни причини, на различни нива, не контактуваха така, че да доведат до резултати, които имаме в момента". 

За престъплението се предвижда се наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 20 000 лева

Арестуваха и обвиниха шофьор на катастрофирал микробус, превозвал 42 мигранти

Извършени са 6 претърсвания на територията на град Пловдив, Средец, област Бургас и град Харманли. Открити и иззети са множество флашки, компютърни конфигурации, списъци и пари. 

"Задържаният е сирийски гражданин на 30 години, който пребивава на територията на град Пловдив, който държи връзка с две лица, които се намират на територията на Република Турция, по-точно в Истанбул. Когато се съберат повече чужеднци, които следва нелегално да преминат границите на страната, лицето от Истанбул се свързва с нашия човек, задържания в град Пловдив, и се организира така наречения канал", съобщиха от прокуратурата.

"Човекът от Пловдив, сирийският гражданин се обажда на няколко лица от Харманли, Средец и Хасково, които му осигуряват автомобили. Освен автомобили, осигуряват и шофьори. Шофьорите са по-често случайно набелязани лица от чуждестранен произход, има и българи такива, които взимат вече преминалите нелегално през границата чужденци и се отправят към сърцето на страната. Престояват в Пловдив и след това на Западна Европа", стана ясно по време на брифинга. 

Задържаха престъпна група за трафик на мигранти в Ямболско

"Цената на един такъв превоз на един мигрант варира около 3000 евро, които се плащат на задържания в Пловдив чрез преводи по сметки, а в последствие той ги разпределя на извършилите услугата от Харманли, Средец и т.н.", съобщиха от държавното обвинение. 

Главен Комисар Петър Тодоров даде информация за акциите, които се провеждат на територията на цялата страна и в частност на бандите, които се занимават с нелегални мигранти.

Група е разбита на територията на Сливен в понеделник. Там са задържани 12 души, от тях 5 са с повдигнати обвинения и 72-часова мярка. Претърсени са множество адреси и МПС-та. Задържани са 19 мигранта, обяви гл. комисар Тодоров. 

"Касае се за група, добре структурирана, която се занимава с тази престъпна дейност. Подобна такава операция на днешния ден беше проведена от областната дирекция на МВР-Пловдив", добави Тодоров. 

"В Сливен има осъществено преследване, при което леко са пострадали два служебни автомобила. Единият автомобил се опитал да избяга, скочил в едно езеро. Няма ранени служители от МВР, материалните щети са минимални. Лицата са задържани и се работи с тях", разкри Тодоров. 

Кадри от задържането на сирийския граджанин можете да видите във видеото на NOVA.