"Организирана престъпна група (ОПГ) за трафик на мигранти е задържана при мащабна полицейска операция в Ямболско".

Мащабна акция за мигранти се провежда в няколко области

Това каза на извънреден брифинг прокурор Веселин Гангалов, административен ръководител на Окръжна прокуратура-Сливен, която ръководи разследването.

Членовете на групата, които са от Сливен, са хванати на 18-и срещу 19 септември в района на Ямбол в момент на превозване на мигранти към вътрешността на страната. На деветима са повдигнати обвинения за участие в ОПГ, а спрямо пет от тях са взети мерки за неотклонение за 72 часа и предстои вземане на постоянна мярка за неотклонение.

Претърсени са били обитавани от задържаните имоти и са иззети десет автомобила, множество други вещи и пари, чужди регистрационни табели. Табелите са използвани при транспортирането на мигрантите.

"Общо деветнайсет са били транспортираните мигранти, мъже между 18 и 20-годишна възраст. Те са били разпределени в центрове за настаняване на бежанци.

Групата е действала от началото на 2021 година в областите Сливен, Бургас и Ямбол", каза още прокурор Гангалов. Те са подпомагали чужденци да пребивават и преминават през страната срещу заплащане. Основно групата се е състояла от около десет човека, като в различни периоди от време е била в различен състав и участници.

Установено е, че част от тях са били осъждани за различни престъпления от общ характер, един от тях е бил осъден на половин година затвор за трафик на мигранти.

След акция: Хванаха 37 мигранти в камион край Враца

"Трафикантите не са използвали бусове, с което да привличат вниманието на полицията, а са били със стари автомобили с извадени седалки", каза старши комисар Димитър Величков, директор на Областната дирекция на МВР-Сливен.

По думите му групата е била доста добре организирана и са оказали съпротива, опитвайки се да избегнат блокадата на полицията. "Бежанците са вземани основно от територията на област Ямбол, части от Бургас", каза главен инспектор Слав Добрев, началник на „Борба с организираната престъпност“-Сливен.

До там са се придвижвали сами. Разследването продължава, предстои привличане под отговорност и на други хора.
БТА