Арестуваха и обвиниха шофьор на микробус, превозващ 42-ма мигранти от Сирия. Той бе заловен след гонка и катастрофа в неделя в Костинброд. 

Под ръководството на Районна прокуратура – Костинброд се води разследване по досъдебно производство за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона с цел набавяне на имотна облага и извършване на действия против орган на властта, изпълняващ служебните си функции.

По делото е установено, че около 14,30 ч. на 04.09.2022 г. по ул. „Калиакра“ в гр. Костинброд били превозвани 42 чуждестранни граждани в товарен автомобил, м. „Мерцедес“. Водачът отказал да се подчини на подаден светлинен и звуков сигнал на служебен полицейски автомобил. Вместо да спре, той увеличил скоростта на движението, като по този начин целял да осуети извършването на полицейска проверка.

Събрани са данни, че пътниците в микробуса са мигранти предимно от Сирия, незаконно пребиваващи в България. Трима от тях са ненавършили 16-годишна възраст, а 9 са непълнолетни.

След гонка с полицията: Отново катастрофа на автобус с нелегални мигранти

С постановление на наблюдаващия прокурор водачът на превозното средство - 31-годишният К.И., е привлечен в качеството на обвиняем за извършените от него две деяния и е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Понастоящем мигрантите са настанени в Специален дом за временно настаняване на чужденци в гр. Любимец.

Бусът с нелегални мигранти катосрофира в Костинброд след преследване с полицията към 14.30 часа в неделя. Тогава екипи на СДВР засичат микробус, който се е движел с висока скорост по Околовръстния път. Шофьорът не спира на подадените сигнали. Незабавно са предприети действия по проследяването и задържането на превозното средство, в които активно се включват полицаи от ОДМВР-София.

Рейсът е ударил три спрели коли, а водачът се е опитал да избяга, но е арестуван от полицията. "В района на Костинброд, след като преминава през различни улици, шофьорът прави рязко обратен завой към София и преди излизане от Костинброд за малко намалява скоростта и скача от превозното средство, което на собствен ход спира, удряйки три паркирани автомобила", допълват от полицията. 
 
Прокуратура на Република България