След поредицата от празнични дни е засилен трафикът в страната, съобщиха от МВР.

БГНЕС

До 3 януари е създадена организация за разполагане на допълнителни екипи на входовете и на изходите на големите градове с оглед подпомагане на движението в дните с интензивен трафик.
 

Продължава прилагането на т.нар. линеен подход и нарушителите ще бъдат извеждани от пътния поток. При контрола основно ще се следи за извършване на неправилни маневри, за движение в лентата за принудително аварийно спиране на магистралите.

Очаква се интензивен трафик след новогодишните празници

Освен че полицаите ще улесняват движението на моторни превозни средства, продължава и специализираната операция за спазване на Закона за движението по пътищата, чийто акцент е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол и наркотици, както и шофиране от неправоспособни шофьори.

БГНЕС

Към момента движението по основните направления за придвижване към столицата и другите големи градове е интензивно. Засилен е трафикът в района на Симитли-Железница, ситуираните там екипи на "Пътна полиция" подпомагат изтеглянето на превозните средства.

БГНЕС

Особено интензивен е трафикът откъм Банско, „Дългата махала" на кв. "Ораново" е пълна с автомобили, които чакат да се включат в Е-79. Край Симитли се събират двата най-интензивни трафика - от път II-19 и Е-79-прибиращите се от Сандански и ГКПП "Кулата-Промахо".

БГНЕС

Патрул на КАТ пропуска на етапи трафикът, до Благоевград движението е затруднено, едва пълзят автомобилите. Втори патрул на КАТ пропуска с предимство движещите се в посока София на кръговото в м.

Полигона преди Благоевград, където започва автомагистрала Струма. Известно затапване има в участък а от тунела край село Железница до кръговото преди Благоевград

На път I-1, в района на Владая, е въведено реверсивно движение с отворени две платна за улеснение на влизащите в София. Огромна колона от коли се е образувала от сръбската страна на влизане в България“ през ГКПП "Калотина“.

Задръстването е поне 1 километър. От ГД "Гранична полиция", казаха че всички гишета от българска страна на "Калотина" работят на пълни обороти, но трафикът е много интензивен и затова се получава забавянето. Нямат информация да има технически проблеми от сръбска страна.

На 30-ти декември до обяд за излзиане извън страната на същия пункт се е чакало над 2 часа. Служители споделили пред пътуващи, че причината е срив в системата.

По традиция движението край Велико Търново е доста натоварено. На изхода на старопрестолния град се пресичат и пътните артерии Русе - Свиленград и София-Варна, предава NOVA.

Там вече има засилено полицейско присъствие и органите на реда следят за спазването на правилата на пътя. Според инспектор Пенчо Христов неправилно изпреварване и висока скорост са сред най-честите нарушения.

БГНЕС

Статистиката на МВР сочи, че в периода между 23 и 27 декември при пътни инциденти у нас са загинали 12 души и са ранени 97. Междувременно от АПИ предупредиха шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по АМ „Марица“ поради мъгла с намалена видимост под 50 метра в района на Харманли и по път I-8  Хасково - Свиленград в района на Свиленград поради мъгла с видимост под 200 метра.

Статистика на МВР сочи, че за последните 10 дни са установени 289 водачи, които са седнали зад волана след употреба на алкохол. 102-ма са шофирали под въздействието на упойващи вещества.

А само през изминалия ден 34-ма водачи са дали положителна проба за употреба на алкохол, 12 са седнали зад волана след употреба на наркотици.
За периода от 23-ти до 31-ви декември са станали 133 тежки пътно трнспортни произшествия.  Загинали са 16 души, 164-ма са ранените.
МВР, Агенция "Фокус", БГНЕС, nova.bg