6 ОУ Братя Миладинови Сливен
6 ОУ Братя Миладинови Сливен / 6 ОУ "Братя Миладинови" Сливен
Седмица след мистериозното съобщение, че социалните събират деца директно от класните стаи в Ямбол и Сливен хората от ромските квартали все още не могат да кажат откъде е тръгнал слухът. В темата бяха намесени и църковни водачи, а ромски лидери заподозряха умишлен заговор с цел нагнетяване на напрежението преди избори. Родителите споделят, че се чувстват използвани, информира NOVA.

Според Петко Асенов, комисар на Световната ромска организация, пръст в истерията имат партиите, които пък говорели през различни църкви в махалите.

„Сред тези, които работят с тях, са т.нар. евангелски църкви. Мога да кажа със сигурност за Тони Еленков от Обединена Божия църква „Бъдеще и надежда” - основно те работят с ромските църкви в цялата страна”, каза Асенов.

Паника в Сливен: Ромите от „Надежда” опразниха за минути две училища – прибраха си децата (ВИДЕО)

Пастор Еленков не крие, че според него всички промени в законите, засягащи децата, трябва първо да се обсъдят широко. Отрича обаче неговата църква да е разпространявала слухове за отнемане на деца.

„За мен това е несъстоятелно, нелепо. И не мога да разбера кой би спекулирал по този начин. Напротив - ние непрекъснато проповядваме, че хората трябва да се обучават, да се образоват, децата трябва да ходят на училище. По време на литургиите знаем, че църквата не може да се занимава с политика, но когато общуваме със семейни приятели, когато се събираме по различни поводи, разбира се, че споделяме нашите страхове и нашите възгледи”, заяви пасторът.

Държавата успокои ромите: Няма да отнемаме децата ви, това е провокация

Полицията и прокуратурата вече разследват откъде тръгнаха слуховете. В петък са разпитани много хора от ромските махали в Ямбол и Сливен.
NOVA