класна стая училище
класна стая училище / iStock/Getty Images
Две министерства се заеха да успокояват страстите в ромските махали на няколко града, след като родители прибраха децата си от учебните часове заради слухове, че ще им бъдат отнемани. Министерство на образованието и науката (МОН), Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за социално подпомагане (АСП) излязоха с позиции по повод разпространяването на слухове в няколко града, заради които днес бе прекъснат учебния процес. В позицията на държавата се посочва, че това е дезинформация, а МОН е сезирало компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища.

Паника в Сливен: Ромите от „Надежда” опразниха за минути две училища – прибраха си децата (ВИДЕО)

Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще инициират допълнителни разговори с учители и родители във връзка с разпространението на дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца.

МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище, се посочва в декларацията на МОН.

Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане категорично опровергават разпространената дезинформация сред семейства в Сливен, Ямбол, Карнобат, че „децата им ще бъдат отнети“. Бихме искали да успокоим всички родители, че дирекциите „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“ не планират такива действия. Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника, заявиха от МТСП.

Предприемането на временна мярка за закрила „настаняване на дете извън семейството“ се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето. В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. не се предвижда промяна на този принцип.

От двете министерства призовават при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите - местните дирекции „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“, училищата, регионалните управления на образованието и структурите на МВР.