Продължава работата по разчистването на прохода "Петрохан", в част от община Трявна е обявено бедствено положение
Порийните дъждове и бурите през почивните дни нанесоха щети и наводнения в части от страната.

Продължава работата по разчистването на прохода "Петрохан". Очаква се той да бъде отворен за движение, но само в едната лента. Част от пътната настилка беше разрушена след мощната бури, която удари района.
 

Налага се пътят да бъде укрепен. Върху шосето все още има камъни и паднали дървета. Багери и фадроми разистват терена.

“Спряло е разрушението на пропадналия участък. Следващите стъпки са - уширение на пътното платно, обезопасяване на участъка с инертен материал и пътни знаци и впоследствие възстановяване на асфалта”, каза инж. Ивайло Спасов, Областно пътно управление-Монтана. 

През деня се очакват и експерти от Института по пътища и мостове, които да направят оценка на пораженията по пътната настилка. 

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

След поройните дъждове сложна остава ситуацията в Трявна. Наводнени са десетки къщи, мазета, автомобили и пътища на територията на общината. Редица улици са под вода, пропадна сцената в центъра на града.
 

Наводнение има и в района на жп гарата. По последна информация няма бедстващи хора. Работата на терен продължи през цялата нощ. Тази сутрин се проведе Общински оперативен щаб. След заседанието в част от Общината е въведено бедствено положение.

Поройни дъждове и наводнения в Трявна (ВИДЕО/СНИМКИ)

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

"Нормално проходими са пътищата в област Смолян", съобщи дежурният в Областно пътно управление. Времето е с разкъсана облачност. Пътните настилки са предимно сухи. Повишена е опасността от падащи камъни по пътищата в областта заради валежите през последните дни.

През е имало сигнали за свлачиха по пътя Девин-Кричим и Смолян-Полковник Серафимово, които вече са почистени. Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: Път ІІ-86: Движението по път ІІ-86 Средногорци-Рудозем от км 125+727 до км 

132+920 се осъществява с повишено внимание поради ремонтни дейности. През светлата част на денонощието пътният участък ще бъде временно затварян на определени участъци за интервали от 20 до 40 минути.

Срок до 30 юни: Път ІІІ-197: Движението по път ІІІ-197 Доспат – Борино – Грохотно – Девин при км 78+150 в района на Тешел се извършва двупосочно в едната лента поради пропадане на подпорна стена с дължина 30 м.

Срок до 30 юни: Път ІІІ-8683: Движението по път ІІІ-8683 с. Арда – с. Горна Арда от км 27+000 до км 29+500 е ограничено за МПС с тегло над 10 т. поради пропадане и стеснение на една от пътните ленти. Движението в района се регулира с пътни знаци. Срок до 30.06.2022 г.; Ремонтни дейности: Път II-86: Движението по път ІІ-86 гр. Смолян – с. Средногорци от км 109+370 до км 109+570 в участъка срутище при км 109+450 при разклон за с. Тикале се регулира със светофарна уредба и скоростта е ограничена до 20 км/ч. Трафикът се осъществява в една /дясната/ пътна лента.

Срок до 30 юни: Път ІІІ-863: Движението по път ІІІ-863 Соколовци – Баните – п.к. Стояново се извършва с повишено внимание, съобразно въведената временна организация поради извършване на строително-ремонтни работи на обект: „Текущ ремонт на път ІІІ-863 Соколовци – Момчиловци – Славейно – Петково – Малка Арда – Баните – Стояново – п.к. Стояново от км 0+000 до км 41+213“.

Срок до 30 септември: Път ІІІ-8652: Движението по път ІІІ-8652 Падина – Неделино от км 15+060 до км 17+214 се осъществява в една лента поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка.

Участъкът е сигнализиран с пътни знаци срок до 30 септември: Път ІІІ-8652: Движението по път ІІІ-8652 Неделино-Златоград от км 20+860 до км 28+965 се извършва поетапно в една лента поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци.

Срок до 30 септември: В Смолян пътните настилки са сухи. Автомобилният трафик в сутрешните часове е по-интензивен по централните улици, кръстовищата и входноизходните артерии.

Пропаднал е пътен участък по пътя от Силистра за Русе на разклона за близкото до Силистра село Айдемир, показва справка от Областното пътно управление. Участъкът е обезопасен с маркировка, но се предупреждава да се шофира с повишено внимание.

Ще спрат ли валежите с идването на новата седмица (ВИДЕО)

Община Криводол обяви частично бедствено положение в село Ракево, където реките Лева и Ботуня са прелели заради поройните дъждове и са наводнили къщи, дворове и селскостопански имоти, съобщиха от общината.

Заповедта за обявяване на бедствено положение в селото е от снощи и важи първоначално за два дни. Причината за издаване на заповедта е, че двете реки, които преминават през Ракево, не могат да се оттичат нормално, прелели са и са довели до наводняване на имотите. Няма данни за пострадали хора.

Частично бедствено положение във Враца заради поройни дъждове (СНИМКИ)

Частично бедствено положение в
ъв Враца и квартал Бистрец обяви кметът на общината Калин Каменов заради поройните дъждове, които наводниха участъци от основни булеварди и повредиха улици

След дъждовете в Западна България внезапно “оживя” и друг живописен водопад - “Котлите”, съвсем близо до село Разбоище край Годеч. Височината на този каменен великан е около 30 метра, разделени в няколко скока. След последните валежи “Котлите” се превърна в страховито бушуващо зрелище, показва видео, публикувано във фейсбук групата “Годеч”.

Във високите Лакатнишки скали в Искърското дефиле хората останаха изумени от рядък феномен. Валежите направиха така, че пещера “Темната дупка” започна да “бълва” вода и да залива целия склон под нея.
 

Разположена в скалния венец над Гара Лакатник, “Темната дупка” е сред най-дълбоките пещери у нас. Във видео, заснето от Борис Кръстев и публикувано в социалните мрежи, виждаме зрелищната сцена, за която местните хора споделят, че се случва изключително рядко.

Към 23:30 часа нивото на река Янтра е малко под 4 метра, тенденцията за покачване вече е преустановена. Нивото на река Белица също се понижава. Обстановката се следи на всеки час от дежурни екипи. Няма опасност от наводнения.

На място в Дебелец са заместник-кметът проф. Георги Камарашев, кметът на Дебелец Снежана Първанова, директорът на дирекция „Строителство и устройство на територията“ инж. Динко Кечев, служители от звеното по сигурност.

Дейностите по контрол и превенция на наводненията се координират и с Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Осигурена е и специализирана техника, с която ще се вадят стволове на дървета, носени от река Белица и Дряновска река, останали заклещени под свода на мост в Дебелец.

Временно е ограничено преминаването през т. нар. Крив тунел по пътя Благоевград-Кресна, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура". Движението се осъществява по обхода на тунела поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка в него. 

От пътната агенция съветват шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира с пътни знаци и сигналисти. 

Във вторник повече слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места, главно в Източна и Южна България ще превали и прегърми. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще е умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина временно силен, сочи прогнозата за времето.

Максималните температури ще са между 25° и 30°. В сряда ще е предимно слънчево, с развитие на купеста облачност в следобедните часове, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Вятърът ще отслабне и отново ще стане от североизток. Температурите ще са с градус-два по-ниски.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik
nova.bg/ИА "Фокус/БТА