/ iStock/Getty Images
48 литра на квадратен метър дъжд е паднал в София в сряда. Именно в столицата е измерено най-значителното количество дъжд, като тези интензивни валежи са паднали за два часа. Това съобщи Евгения Трайкова - дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Тя уточни, че това показват данните от синоптичната мрежа на Националния институт по метеорология и хидрология.

Валеж от дъжд от 48 литра на квадратен метър в София е доста голямо количество и той е паднал само за два часа. Не е често срещано явление, но не е и необичайно, обясни Евгения Трайкова. Тя отбеляза, че за този сезон в страната са характерни краткотрайните и интензивни валежи.

През нощта е имало валежи от дъжд във Враца, които са достигнали 25 литра на квадратен метър. Във Варна в сряда са паднали валежи от дъжд от 18 литра на квадратен метър, съобщи дежурният синоптик. 

Вчерашните проливни дъждове са в резултат на област на ниско атмосферно налягане. За четвъртък също има предупредителен жълт код за определени области на страната за валежи, има и условия за градушки в отделни райони, каза Евгения Трайкова. 

Неустойчивото време в страната ще продължи и през почивните дни, каза Евгения Трайкова. Тя обясни, че южно от България ще премине средиземноморски циклон, с него валежите ще продължат и ще се активизират. Валежите ще бъдат вече в цялата страна, като по-малко по количество ще е дъждът по Черноморието. 

Този средиземноморски циклон, който се очаква, вече се е формирал в района на Генуа и се премества на изток-югоизток. Циклонът ще премине и през нашата страна, и в резултат на него се очакват тези предстоящи валежи, обясни дежурният синоптик.

"До 18 юни времето в България ще остане неустойчиво. Повишена е вероятността да има още една такава обстановка, с малко повече валежи, след това изгледите са да има по-стабилно време", каза Евгения Трайкова в отговор на въпрос, докога ще продължи неустойчивото време през юни и валежите от дъжд в страната, които са предимно в следобедните и вечерните часове.

Синоптикът съобщи, че началото на астрономическото лято е на 21 юни, в 12 часа 14 минути, когато е и лятното слънцестоене. 
БТА