След 20 години диализа Наско получи шанс да живее пълноценно
След 20 години диализа Наско получи шанс да живее пълноценно / Личен архив

След 20 години на хемодиализа 48-годишният Атанас Георгиев дочака своя шанс да заживее пълноценно. Трансплантацията, която му бе направена във Франция, е успешна, похвали се съпругата му Златка. Бъбрекът работи добре, след първата визитация лекарите уверяват, че Наско скоро ще се възстанови напълно и ще може да живее пълноценно.

Очакванията са, че възстановителният период може да продължи малко по-дълго заради пораженията от продължителната диализа и възрастта на донора, 63-годишната майка на пациента Магдалена Георгиева. Ако нещата се развият според прогнозите на медиците, на 25 октомври Наско ще може да се прибере у дома. Без да се налага по три дни седмично специализирана апаратура да замества неработещите досега бъбреци.

Дългогодишен пациент на диализа получи своя щастлив шанс заради добри хора

Изключително сложната операция е извършена от световно известния проф. Лионел Ростенг и екипа му в клиника "Рангьой"в Тулуза. Единствено там се прилага революционно нов метод - АВО-несъвместима трансплантация, или присаждане на орган от донор с различна кръвна група. Магдалена също е добре и щастлива, че повторно е дала живот на сина си, казва Златка.

Тя отново не пропусна да благодари чрез социалните мрежи на стотиците добри хора, благодарение на които бяха събрани парите за животоспасяващата манипулация. За нея разходите поема Фондът за лечение в чужбина, а следоперативното лечение - Здравната каса. Кампанията трябваше да събере символичните 4000 лева за престоя на тримата в болничния хотел по време на предоперативната подготовка и възстановителния период, който се очаква да продължи около 2 месеца.

Животът на Наско зависи от 4000 лева

След неимоверни усилия с минимален резултат дни преди деня за заминаването им за Тулуза решаващата подкрепа дойде от българи емигранти в Единбург. Призивите за помощ от Дарик били публикувани в групи на български гурбетчии в Англия, оттам темата поел журналистът Атанас Чиков, който издава в Лондон медии на български език. Така за кратко време семейството получи преводи общо за 2600 евро, с които бе спасен животът на Атанас.