Според министъра контактите на убития са стигали до най-високо ниво, тъй като си е позволявал изключително дръзко поведение
Разследването срещу Мартин Божанов - Нотариуса и неговата дейност преди убийството може никога да не се разплете, тъй като се случва бавно. Институциите имаха две години да реагират на изнесените факти и данни в разследването на Антикорупционния фонд срещу Божанов, което е от лятото на 2021 г. Това стана ясно от изказване на ефира на NOVA правосъдният министър Атанас Славов в коментар на подозренията за незаконна дейност на застреляния преди дни Мартин Божанов-Нотариуса.

Според министъра контактите на убития са стигали до най-високо ниво, тъй като си е позволявал изключително дръзко поведение, включиелно да заплашва съдия по време на заседание.

Мартин Божанов - Нотариуса е правил имотни измами още преди 20 години

По думите на Славов има досъдебни производства по заплахите срещу магистрати, по които се работи. Той се е информирал още преди встъпването си на длъжност и той е получил такава информация. "Тоест разследващите органи са работили", заяви още той.

„Министърът на правосъдието не участва в тези разследвания. Аз съм се информирал чисто институционално дали е обърнато внимание на тези проблеми. Но кои са разпитаните лица, как е вървяло следствието – това не мога да кажа”, допълни Славов.

Той призова да се провери и дали е имало паралелен клуб на магистрати и кои от тях са влизали в него. „Това е знак за изпадане на форма в зависимост, за нарушаване на техния професионализъм. Изключително важно беше за България да закрием т.нар. спецправосъдие, именно заради тези случаи. Това, което се случваше в спецправосъдието, беше „перверзия”, каза още министърът.

„Голяма част от хората, изпълнявали поръчки, все още са в съдебната система, на различни позиции - това е факт. Вероятно се държат много по-умерено, съобразяват се с правилата, но не са понесли отговорност - това е големият проблем”, категоричен е Славов.

Кой е разстреляният Мартин Божанов - Нотариуса

По думите му ВСС ще има по-силни и адекватни правомощия в това отношение след промените в Конституцията. „Никой главен прокурор няма да е Господ”, заяви Славов.

Той очаква след ротацията парламентът да се занимае с назначаването на нови членове в Антикорупционната комисия. "В момента аз съм фокусиран върху работата по Закона за съдебната власт", заяви Славов на въпрос дали ще продължи да е министър и след ротацията.

Той каза още, че в началото на есента може да имаме нов състав на ВСС, а малко по-късно - и нов главен прокурор.