Част от разследването срещу застреляния Мартин Божанов-Нотариуса е за оказване на натиск върху магистрати. Според запознати става въпрос за съдии, които са гледали негови имотни дела.

Според източници на NOVA застреляният е използвал различни методи за оказване на натиск върху съдии. Принудата е била, за да решат имотните му дела в негова полза. Градският прокурор на София потвърди, че разследването се води при тях.

Кой е разстреляният Мартин Божанов - Нотариуса

„Имаме сигнали, подадени от магистрати, които не са прокурори, за отправени заплахи към тях”, заяви Илиана Кирилова.

Двама от притисканите от Божанов съдии са Владислава Цариградска, тогава районен съдия в Луковит, и Цветко Лазаров, съдия в Софийския апелативен съд.

Съдия Цариградска разказва как е била започната медийна кампания срещу нея в няколко сайта. Последвали и предупреждения през роднини и заплахи във връзка с конкретно дело.

Натискът станал още по-осезаем след отказа ѝ да си даде отвод. Публикации се появили и в други медии. След подаден от нея сигнал на съдия Цариградска е назначена охрана. В същия ден пред Висшия съдебен съвет е бил изслушан и съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд.

По двата случая е образувано досъдебно производство. Все още не е ясно докъде са стигнали разследванията.