Министърът на правосъдието Атанас Славов предлага да се проведе „обсъждане на органа, компетентен да определи изпълняващ функциите главен прокурор на Република България“ по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, което ще се проведе на 22 юни, съобщиха от правосъдното ведомство.

Мотивите за предложението да се включи допълнителната точка в дневния ред са становищата, включително на членове на ВСС, представители на професионални правни организации и на академичните среди, че компетентният орган, който може да вземе решение за избор на изпълняващ функциите главен прокурор, е Пленумът на ВСС. 

От друга страна, понастоящем, вече има взето решение, но от Прокурорската колегия на ВСС, посочва Славов. „Всичко това поражда съмнение във валидността на така взетото решение и повдига сериозно въпроса за легитимността на избора, което несъмнено следва да бъде поставено на вниманието и задълбочено обсъдено от Пленума“, заявява в предложението си министърът на правосъдието.

Обнародваха указа на президента за освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор

На 18 юни министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че ще постави въпроса с избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според Славов проведеният избор от прокурорската колегия на ВСС не е бил достатъчно „легитимен“. 

На 16 юни Прокурорската колегия на ВСС реши, че временно изпълняващ длъжността на главен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС. Сарафов получи подкрепата на осем от деветте членове на колегията. Дотук се стигна, след като Пленумът на ВСС гласува главния прокурор Иван Гешев да бъде освободен предсрочно от поста заради уронване престижа на съдебната власт.