Разговарям с всички политически партии основно за необходимостта от конституционни промени, заяви пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Атанас Славов.

Той разговаря с депутата от ДПС Делян Пеевски в сградата на Народното събрание.

Според министъра в този процес трябва да участват всички. Очевидно и процедурата, на която вчера всички станахте свидетели във Висшия съдебен съвет, се нуждае от съвсем различна концепция, смята Славов. По думите му трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви временни мнозинства в Съвета, да е ясно разписано на конституционно и на законодателно ниво и това са теми на техния разговор. 

Нашата формация води разговори и с ГЕРБ, и с ДПС, вярвам - и с другите политически партии, за да има мнозинство за сериозна конституционна реформа, уточни Славов в отговор на въпрос. Той добави, че непосредствената му работа в Министерството на правосъдието е да приключи започнатата процедура във връзка с искането за отстраняването на Иван Гешев. Вчера видяхте в рамките на 14 часа при спазване на всички процесуални изисквания, при уважаване правото на защита, при допускане на почти всички доказателствени искания, разпит на свидетели, че бяха дадени всички възможности на главния прокурор и на неговия защитник да отстояват своята теза, каза министърът и поясни, че целта му е да бъдат гарантирано неутрално, безпристрастно, обективно производство, в което истината да възтържествува. 

Предложение на ПП-ДБ: Да се премахне фигурата на главния прокурор

Славов припомни, че председателства ВСС, но не участва в гласуването. Подлагам на гласуване исканията, които са направени от двете страни. Бих се радвал на едно по-стегнато производство, но то зависи от една страна от защитата – какви искания има, какви свидетели да се разпитат, от друга страна – от членовете на ВСС дали допускат тези доказателствени искания, заяви Славов. Той изрази надежда за по-организиран процес в понеделник, защото по думите му никой няма интерес това  да се точи цяла седмица и много поредни заседания. 

По думите му имало процедури, които са били решени и два часа по-късно отново са били поставени на гласуване, било защото главният прокурор отново поискал с някакво изменение да се осъществят доказателствени искания, дали защото самите членове на Съвета променяли своята стратегия за процедурата. За мен е най-важното главният прокурор във всеки момент на това производство да може да упражни правото си на защита и да бъдат допуснати всички или почти всички разумни доказателствения искания и да бъдат разпитани всички свидетели, каза Славов. Той съобщи, че в понеделник заместник главният прокурор Машева ще бъде призована като свидетел да даде своите обяснения. Надявам се в понеделник да имаме все пак някакъв резултат от цялата процедура, коментира министърът. 

Той отбеляза, че е право на вносителите да преценят дали да оттеглят или да не оттеглят своето искане. Оттеглянето беше потвърдено от членовете на Съвета, уточни той.
Попитан дали е допустимо и второто искане да се окаже оттеглено и провалено, Славов каза, че зависи от членовете на Съвета какво решение ще вземат. Целта на цялото производство е да установи обективната истина, фактите, така както са се случили и така, както са били възприети от обществеността, от основните действащи лица, от членовете на Съвета, посочи той. 

Той каза, че не може да коментира какво обръщение ще прави главният прокурор, нито кога ще го направи.

Попитан за обвиненията, че се търси подкрепа само от ДПС, Славов каза, че не е само от ДПС. Той каза, че откакто Явор Божанков не е в БСП, а Крум Зарков не е в парламента, е много труден този разговор с БСП.
Никол Николова/БТА