/ БТА
Мъж на 45 години е задържан за вандалска проява над Стария бряст в Сливен, съобщиха от областната полиция в града.

Сигналът за инцидента е бил подаден на телефон 112 около 9 часа в събота. Извършителят е нарушил оградата, с която е заобиколено дървото и нанесъл щети по него, опитвайки се да премахне укрепителни елементи от ствола му.

Мъжът, който е бил в неадекватно състояние, е задържан за 24 часа, информира БТА.

Старият бряст в Сливен е болен от трахиомикоза

Според свидетели той е бил дрогиран. Вандалът е влязъл в ствола на вековния бряст и започнал да хвърля от там камъни и дървесна кора.
През 2014 година Старият бряст бе обявен за Дърво на Европа, припомня агенцията. След констатации от експерти, че в дървото има гнилостни процеси, бяха взети редица мерки за удължаване на живота му. Установено бе, че брястът е бил заразен с т.н. "холандска болест" - смъртоносна инфекция, като острата форма е летална за този дървесен вид.

В края на миналата година община Сливен обяви анкета за съдбата на дървото и конкурс за проекти за оформление на пространството край Стария бряст. Основната задача е да се запази символното за Сливен значение на бряста.

1746 души са гласували до момента в анкета за съдбата на Стария бряст в Сливен

Старият бряст е исторически знак на Сливен, намерил място в герба на града, за поколения наред той бе място за срещи и комуникация между гражданите. В исторически аспект, той е единственото дърво, останало от вековната гора „Magna Silva Bulgarica".
БТА