Общо 1746 души са гласували до момента в анкета за съдбата на Стария бряст в Сливен, която започна в началото на ноември. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Над 67 процента от гласувалите са дали своите предпочитания на същото място да бъде изработено произведение на изкуството. 32.7 процента са дали своя глас да бъде засадено ново дърво.

Анкетата продължава до края на годината. Целта е проучване на общественото мнение и нагласите на хората какво да се предприеме по отношение на вековния символ на града, който е в края на своя път. Дървото е сухо, с коренова система и израснали издънки, които могат да наследят болестта му.

В анкетата гражданите имат възможност да избират един от два варианта за отговор - да се засади ново дърво на същото място или да се направи произведение на изкуството от надземната част на Стария бряст.

Анкетата е публикувана на сайта на община Сливен https://mun.sliven.bg/survey и на официалната й страница във Фейсбук. Ще бъде активна до края на декември 2020 г.

Резултатите ще бъдат обобщени и публично оповестени в началото на януари 2021 г. Ако предложението за засаждане на ново дърво преобладава, общината ще направи анкета за избор на подходящ дървесен вид. Ако гражданите предпочитат съхраняване на надземната част на дървото и превръщането й в произведение на изкуството, ще има конкурс за идейни проекти.