Сливен
Сливен / Дарик Сливен
Стария бряст, символ на Сливен и Дърво на Европа, е болен от трахиомикоза. Това Рашид Рашид, представител на фирмата, която се грижи за дървото. Брястът е бил заразен есента с така наречената "холандска болест" - смъртоносна инфекция за този дървесен вид, въпреки поставената поливалентна ваксина.  От дървото са взети проби, които ще установят щама на заболяването.

Експертите се надяват, че Брястът е болен от по - леката - хронична гъбична инфекция, а не от леталната форма - остра трахиомикоза. Резултатите от микроскопското изследване ще бъдат готови следващата седмица, а от посевките - в края на месеца. Ако се окаже, че трахиомикозата е хронична, Стария бряст има шанс да оцелее. В  случай на остра форма се очаква до два - три месеца дървото да изсъхне окончателно.

Кметът на Сливен Стефан Радев изрази надежда, че Стария бряст ще продължи да живее. Окончателно това ще стане ясно идната пролет. Дотогава дървото ще бъде обезопасено, ще бъдат поставени и табели, информиращи за неговото състояние.

Специалистът по грижи за дърветата в градска среда Димитър Захариев поясни, че за Стария бряст е направено всичко, което е трябвало да бъде направено, а община Сливен е тази, която е вложила най- много усилия и финансов ресурс, за опазване на живота на символа на града.

Днес на нарочна среща в община Сливен бяха обсъдени състоянието на Стария бряст и мерките, които могат да се предприемат да опазването на дървото. В случай, че Стария бряст загине, от Фондация "Стария бряст" са готови да предоставят финадка, отгледана от семе на Стария бряст, която да наследи символа на Сливен и да продължи неговия живот.