Скандал по делото за мръсния въздух на Пловдив, втори съдия с отвод
Скандал по делото за мръсния въздух на Пловдив, втори съдия с отвод / снимка: DarikNews.bg, Пловдив, архив

Поредното заседание по делото за мръсния въздух на Пловдив, което беше насрочено за четвъртък, се отлага. Причината е самоотвод на съдия Мария Златанова. Тя е вторият докладчик, който се оттегля по искане на ищците - Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Бизнесекспертен съвет и над 100 граждани, съобщават от Съдебната палата.

В мотивите си съдия Златанова посочва, че още при първото й влизане в залата на 31 май т.г. адвокатите на асоциацията са поискали отвода й. Причината е, че не харесали как е разпределена доказателствената тежест в изготвения проектодоклад.

В последното проведено заседание на 20 септември ищците отново са настояли за отвод на съдия Златанова. Мотивът им е, че част от направените от тях искания не са уважени.

„Налага се извод, че ищците се съмняват в безпристрастността на съда всеки път, когато някое тяхно искане се отхвърля. Излиза, че за да е безпристрастен съдията докладчик, трябва винаги да е съгласен с тях и естествено да реши делото в тяхна полза”, пише в мотивите за отвода си съдия Мария Златанова. По думите й процесуалното недоволство на ищците е съпроводено с медиен шум и опити за обществен натиск върху съда.

След отвода на Златанова предстои да бъде определен трети поред докладчик.

Още новини от Пловдив