Александър Симов
Александър Симов / БСП-Плевен
ГЕРБ са първа политическа сила, но са в политическа изолация и никой не иска да работи с тях
"Днес БСП на Национален съвет ще приеме управленската програма. Персоналният състав на правителството няма как да се окаже препъни камък, защото той зависи от това каква програма има. Към този момент много по-важни са програмния пакет и реформите, които ще бъдат направени, защото всичко останало няма смисъл, ако нямаме съгласие по тези неща", Това заяви народният представител от “БСП за България” Александър Симов в ефира на БНР, цитиран от пресцентъра на левицата. 

Освен за приемането на управленската програма и основните приоритети Симов подчерта, че вижда как хората се вълнуват от промените обявени в законодателната програма и се интересуват от това дали ще бъдат защитени в идващите месеци.

"Програмата за управление е хубава и включва важни мерки, които са очаквани от хората. Вярвам, че ако правителството бъде избрано и се събере достатъчно мнозинство да има управление, то ще се промени и атмосферата в пленарна зала. Въпросът е искаме ли България да продължи или най-малкото да помогне на хората в настоящите кризи, или ще се занимаваме с политически игрички, които разрушават доверието към парламента и цялата политическа система."

Симов добави, че очаква да има ясно дефинирани управляващи и опозиция, защото в момента сме свидетели на едно неуправляващо мнозинство, което е насочено към разрушаването на всяко полезно усилие.

Андрей Гюров: Персонален състав на правителство не се обсъжда засега

"Тези, които разрушават законодателните инициативи не си помагат, защото си въобразяват, че хората го оценяват положително, но всъщност е точно обратното. Вчера неуправляващото мнозинство разруши възможността да бъде приет Законът за КПКОНПИ и да бъде направена решителна крачка в борбата с корупцията. Ако някой си мисли, че с подобно действие се носят политически ползи, нека погледне социологическите проучвания. Напротив, тези хора сървят срещу собствения си народ", коментира Симов относно вчерашното блокиране на новия антикорупционен закон.

Според Симов важното в последните социологически проучвания е, че БСП вдига своя резултат и това по думите му се дължи, защото хората оценяват усилията на левицата, която се бори за прокарването на мощен социален пакет.

"Те виждат, че не участвахме в драми и скандали. Ние целенасочено и упорито работихме по вдигането на пенсиите, осигуряването на помощта за младите семейства и се радваме, че най-накрая социологията отчита, че това се оценя. ГЕРБ са първа политическа сила, но нека не се заблуждаваме, че няма особено изменение на другата картина, защото те продължават да бъдат в политическа изолация и никой не иска да работи с тях. Те са партията на чекмеджетата", обобщи той.

"Един от проблемите, които идентифицирахме в настощята криза бе, че формите за комуникация и съгласуване на отделните действия куцат сериозно. Виждаме и че, благодарение на усилията на "Има такъв народ", Законът за КПКОНПИ беше буквално саботиран в последните 5-6 месеца. Социологията трябва да бъде една много важна пътна карта какво предстои за България и ИТН много ясно да си направят сметката какво се случва с доверието в тях, защото последните проучвания показват, че те не влизат в парламента. Според мен тези от тях, които са се ангажирали с обещания към своите избиратели, трябва много ясно да отчитат тази социология", обясни Симов за допуснатите грешки през последните месеци и как това е повлияло на някои от партиите в парламента.

По думите му случилото се в 46-я парламент трябва много ясно да показва, че размяната на тежки думи води до миниране на диалога.

"На мнение съм, че парламентарната група на "Има такъв народ" трябва по някакъв начин да бъде потърсена. Ясно е, че те няма да участват в управлението, но поне по някакви законодателни приоритети би трябвало да се проведе диалог с тях", допълни Симов.

В заключение народният представител от левицата изрази надежда, че доброто за българския народ ще победи, а това в момента би означавало управление и правителство, което да помогне на хората да изкарат идващите тежки месеци.

"Президентът също трябва да си даде сметка, че рейтингът му пада, понеже се вижда, че хората искат да има стабилно управление, а не някой да се и играе дребни политически игрички", заключи Симов.
 
БНР/БСП