Валери Симеонов
Валери Симеонов / БГНЕС
Симеонов: Предложението за пушенето в заведения ще бъде внесено в НС
97078
Симеонов: Предложението за пушенето в заведения ще бъде внесено в НС
  • Симеонов: Предложението за пушенето в заведения ще бъде внесено в НС
Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че до края на седмицата ще се внесе в парламента предложението за законова поправка, която отменя тоталната забрана за пушене в заведенията. Това каза той пред бизнеса и синдикатите по време на заседание на тристранния съвет. Законопроектът ще бъде обсъден с останалите партии от Обединените патриоти още днес, а Симеонов обясни, че ще разчита на подкрепата на всички депутати със съвест.
 
От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация се обявиха за частичната отмяна на забраната, но само за заведенията, в които може да бъде обособено помещение за пушачите, така че да не се пречи на непушачите.
 

Симеонов: НФСБ ще предложи да се разреши пушенето в обособени помещения

Поправката в Закона за здравето, подготвена от партията на Валери Симеонов, предвижда разрешаване на пушенето в обособени помещения в ресторантите и нощните заведения. И въпреки че премиерът Борисов се обяви против връщането на предишния режим със стаи за пушачи, днес Симеонов сподели, че очаква сериозна парламентарна подкрепа.
 

По думите му подготвяният законопроект отговаря на очакванията на обществото и според него "би въвел хармония и справедливост при спазването на закона, а не лицемерие двуличие както е сега". Симеонов сподели, че очаква от "хора със съвест" да гласуват в подкрепа на проекта, който той оцени като полезен не само за туристическия бранш, но и за непушачи като самия него.   

Премиерът е против връщането на пушенето в заведения

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация се обявиха в подкрепа на връщането към стария режим с обособени помещения за пушачи, но само в заведенията, които могат да си позволят отделен салон с отделна вентилация. Атанас Димитров, съпредседател на асоциацията, коментира, че там, където няма такава възможност, независимо дали става дума за малко или голямо заведение, ако не може да се отдели такъв салон за пушачи, значи заведението трябва да остане в режим за забрана за тютюнопушене.
 
Сегашното изискване пушачите да излизат навън, за да пушат, създава дискомфорт както за тях, така и за собствениците на заведения, обясни още Димитров. Пред заведения се струпвали хора, които нарушавали нормите за шума и това водело до жалби към собственици на заведения и дискомфорт, допълни той.

Първенци сме по тютюнопушене в Европа

Преди десетина дни вицепремиерът и председател на НФСБ заяви, че партията му има намерение да внесе в НС предложение за промяна в закона за здравето,  с която да бъде разрешено тютюнопушенето в обособени помещения в заведенията за хранене и развлечения.  Вицепремиерът заяви, че не разбира смисъла да се ограничава пушенето в заведения, при положение че по думите му настоящият закон не се спазва. Вчера стана ясно, че идеята за поправката не би срещнала подкрепата на ГЕРБ. Министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че е против подобни предложения за либерализиране на режима. „Ние в ГЕРБ, понеже навремето го въведохме, сме убедени, както и сега подкрепих всички действия, свързани с борбата срещу тютюнопушенето, увреждащо човешкото здраве. Това ще ми бъде мнението, ако се постави темата", каза Борисов.