Валери Симеонов
Валери Симеонов / БГНЕС
НФСБ има намерение да предложи законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения, т.е да се възстанови частично старият режим. Това каза пред БНТ вицепремиер по икономическа и демографска политика и лидер на партията Валери Симеонов. Законопроектът ще бъде представен в парламента след обсъждания в групата на ОП и с ГЕРБ.
 
Ето какви са причините за високата смъртност у нас

От партията на Симеонов не искат старият режим да се възстанови напълно, тоест ще остане забраната за пушене на определени обществени места като театри, зали и така нататък. Вицепремиерът заяви, че не разбира смисъла да се ограничава тютюнопушенето в заведения за хранене, при положение и че настоящият закон не се спазва.

Първенци сме по тютюнопушене в Европа

"Не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват и се нарушават на всяка крачка. Законът за тютюнопушенето трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Ако искаме да съдействаме на бизнес, каквато е целта на НФСБ, в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гонят клиентите", каза Симеонов. Вицепремиерът изтъкна, че наскоро Австрия е върнала възможността да се пуши в обособени помещения.
 
Валери Симеонов: "Златни пясъци" са уродливо подобие на ниско бюджетни арабски пазари

Друг законопроект, подготвен от НФСБ, е свързан с прецизно уточняване на понятието "преместваем обект" и с изискванията към него.

Ангелкова: Никакви щендери и по централната алея в Слънчев бряг

Вицепремиерът Валери Симеонов коментира, че по концепцията за трудоспособността ще се работи допълнително. Ще се вземат под внимание съображенията на различни партньори и ще се създаде работна група, на която ще се обсъждат сроковете. Няма спешен срок, той е до края на 2019 г., каза той. По думите му по-важно е приемането и въвеждането в действие на наредбата за оценката на здравословното състояние, която предстои да бъде обсъдена днес. Важното е, че има добър диалог, каза Симеонов. Той е бил прекъснат за около месец и според него заради това са се получили определени разминавания, но вицепремиерът се надява и сега той да е добър.
 
Хиляди хора с увреждания от цялата страна излязоха на протест с искане за достоен живот

"Сама по себе си наредбата медицинската експертиза представлява революция в работата на ТЕЛК-овете, на комисиите, които дават заключение за здравословното състояние на хората с ограничена трудоспособност. Тя е създадена по образец на германската система и е подготвяна в продължение на половин година. Някой да не си мисли, че е административен акт, който е измислен в последната седмица и пляснат, защото му е дошло времето да бъде обсъждан", каза вицепремиерът. Тази наредба е качена за обществено обсъждане след сериозна и задълбочена работа, коментира вицепремиерът.

Здравното министерство изтегли проекта за медицинската експертиза

Той коментира, че огромните злоупотреби са причина, за да се стигне до промяна на нормативната уредба.
БНТ