Сигнал за бомба затвори ж.п. гара „Горна Оряховица
Сигнал за бомба затвори ж.п. гара „Горна Оряховица / снимкa: Sofia Photo Agency

Ж.п. гара „Горна Оряховица" вече е отворена и работи в нормални условия, след като бе установено, че заплахата за поставено взривно устройство е фалшива. Над четири часа органите на МВР претърсваха гарата и района около нея.

Сигналът за взривно устройство бе подаден в 14.40 часа в Регионална инспекция „Безопасност". Мъжки анонимен глас съобщил, че бомбата ще избухне в 18.00 часа. Транспортна полиция, органите на МВР и служителите на Национална компания „Железопътна инфраструктура" предприеха необходимите мерки за извеждане на пътниците от приемната сграда. Районът на гарата, включително и І перон беше отцепен с полицейски ленти в периметър от 15 метра.

От съображения за сигурност, влаковете не спираха пред гарата, а в края на пероните. За удобство на пътниците, билети се продаваха във влаковете.

От началото на 2009 г. системата на железниците е подложена на системен телефонен тероризъм. В рамките на една седмица, от 10 януари до 16 януари тази година, с бомба са заплашени гарите в Димитровград, Сливен, Копривщица и влакът София - Варна. Няколко дни по-късно, на 22 януари, заради предупреждение за поставена бомба е затворена и гарата в Пловдив.

За щастие във всички тези случаи след извършените проверки взривни устройства не са намерени. „Черният хумор" за поставени бомби е за сметка на комфорта и спокойствието на пътниците и е пречка за предоставянето на качествена услуга. Освен това, всяко затваряне на гара или закъснение на влак заради бомбена заплаха, носи икономически загуби както за клиентите - пътници и превозвачи, така и за Национална компания „Железопътна инфраструктура", съобщават от пресцентъра на компанията.