Сидеров иска контрол над главния прокурор, предлага революционни промени
Сидеров иска контрол над главния прокурор, предлага революционни промени / снимка: БГНЕС, архив
Сидеров с идеи за контрол над главния прокурор, предлага революционни промени
82729
Сидеров с идеи за контрол над главния прокурор, предлага революционни промени
  • Сидеров с идеи за контрол над главния прокурор, предлага революционни промени

Предложение за промени в Конституцията, които да ограничат правата на главния прокурор, е направил Волен Сидеров. Това заяви самият той пред журналисти в Софийския градски съд, където е подсъдим за хулганска проява на летище Варна.

Лидерът на "Атака" беше категоричен, че предложенията, внесени от него, Десислав Чуколов и Явор Нотев, са революционни и биха поставили обвинител номер 1 под контрол.

Сидеров дойде тази сутрин в Съдебната палата заедно със свои съпартийци, част от които дадоха показания по делото за скандала на летището във Варна през януари 2014 г. Преди старта на заседанието обаче Сидеров се спря пред медиите, за да коментира проблемите си с прокуратурата.

Заради двата поредни скандала, който Сидеров предизвика в НАТФИЗ в навечерието на изборите, главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да свали депутатския му имунитет, както и този на Десислав Чуколов, и двамата да бъдат арестувани

Сидеров обясни действията на обвинител номер 1 с предложени от „Атака“ законови промени, които силно биха граничили правомощията на главния прокурор и биха го поставили под контрол.

"Предлагаме намаляване на мандата му от 7 на 5 години, Народното събрание да го избира, 1/4 от депутатите да могат да го предлагат за отстраняване, а половината от обикновено мнозинство да могат да го отстраняват", каза атакистът.

Направените предложения според него са предизвикали тази "нахъсаност" от страна на Сотир Цацаров, който настоява двамата атакисти да бъдат арестувани. „Искайки нашето задържане, той всъщност отстранява от залата хората, които предлагат поправките срещу него“, заяви Сидеров и допълни, че действията на Сотир Цацаров представляват „чисто политически ход“.

По повод последния скандал в НАТФИЗ, когато Волен Сидеров вдигна скандал на студенти и актьори там и блъсна и нагруби една от възпитаничките на академията, лидерът на „Атака“ заяви, че би се извинил, ако е засегнал някой в НАТФИЗ, но това нямало да промени мнението му, че там се продават наркотици. „Кадрите показват, че актьорите ни удрят. Няма кадри, които да показват, че аз удрям някого“, беше категоричен той.

Във вторник Сидеров и Десислав Чуколов са призовани в Столичното следствие, за да им бъде връчено постановление за привличане като обвиняеми. Тогава се очаква двамата да бъдат арестувани. На въпрос за собствените му очаквания какво ще се случи тогава, Сидеров беше лаконичен: „Елате и ще видите“.

В сряда Народното събрание одобри искането на главния прокурор за арест на атакистите. Тогава Волен Сидеров и Десислав Чуколов сами се отказаха от имунитета си. „Трябва да бъдем наясно - ще бъдат спазени всички процесуални изисквания. Дали ще бъде взета най-тежката мярка, решава съдът, но тя ще бъде претендирана от прокуратурата“, подчерта Цацаров.

Обвиненията срещу Сидеров и Чуколов са за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост. На Сидеров ще бъде повдигнато и друго обвинение - за принуда.

Конфликтът на летището, обект на днешното дело, възникна след скандал на борда на самолет между депутата и френски дипломат през януари 2014 г. На място беше извикана и полиция. Според магистратите скандалът е провокиран от Сидеров и спътниците му. От своя страна лидерът на "Атака" твърди, че е станал жертва на скалъпено обвинение.