Ново поскъпване на енергията. Ще плащаме по-скъп газ от петък (1 април), а след падането на мораториума върху цените, идват и по-високи сметки за парно и вода, посочва NOVA.

За пореден месец цената на газа ще продължи да расте. От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) посочиха цена, възлизаща на около 128 лева за мегаватчас от 1 април, вместо досегашните 114 лева. Но по-късно уточниха, че може да плащаме и повече. Със сигурност по-скъпи предстои да станат парното и топлата вода. Топлоенергията ще скочи с около между 20 и 30%, прогнозират експерти. Увеличението вероятно ще бъде в сила от 1 май.

Утре вечер пада мораториумът върху цените на тока, парното и водата за бита. И вече се правят разчети с колко точно ще се увеличат сметките, които плащаме всеки месец. Засега е сигурно, че токът за бита няма да се увеличи от 1 април, защото регулацията позволява това да се случи от 1 юли, а не по-рано. Това обаче не важи за водата и топлоенергията.

„Ние трябва да направим анализ за всяка една топлофикация, за всяко едно ВиК дружество. Колегите ще почнат да работят в момента, в който мораториумът приключи своето действие - това е 1 април, и ще имаме различни ценови решения и различни ценови условия за различните ВиК и различните топлофикационни дружества”, заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Експертите прогнозират, че заради по-високата цена на газа, с който основно работят топлофикациите, повишението за крайните сметки вероятно ще е значително. Сегашните тарифи са смятани спрямо цената на газа от миналия юли - 49 лева за мегаватчас. Сега обаче тя ще над два пъти по-висока.

Според енергийния експерт Васил Начев е ясно, че 70% от себестойността на топлоенергията идва вследствие на цената на природния газ.

„В зависимост от последното повишение, което беше 1 юли 2021 г., ще се направи преизчисление, предполагам, че някъде 20-30% ще има увеличение на топлоенергията”, пресмята Начев.

А цената на газа ще продължи да поскъпва. С колко точно - ще разберем в петък (1 април), когато се очаква последното предложение на „Булгаргаз”.

От КЕВР очакват увеличение с около 13 на сто.

„Дали ще е 13, или 12, или 14, не е сигурно, тъй като цената ще бъде фиксирана на 1 април”, обясни председателят на Комисията.

Часове по-късно, обаче, оттам се коригираха със съобщение - че заради динамиката на цената на газа на световните борси, е възможно и по-голямо увеличение от казаното сутринта. И докато се чака окончателното решение, остава на дневен ред въпросът как всъщност ще плащаме на Русия. Българското правителство прие Европейската позиция и отказва да плаща в рубли.

Позицията на правителството, което е координирано и на европейско ниво, е, че няма да се допусне подобно нарушение на действащите договори, като ясно е предвидено, че изплащания ще се извършват или в евро, или в щатски долари”, заяви началникът на кабинета Лена Бориславова.

Седмица по-рано позицията беше различна.

„Проверено е с контрагенти, има финансов контрагент в България, който може да изпълни транзакцията и в рубли”, беше позицията на енергийния министър Александър Николов.
Общото и тогава, и сега, е, че властта не очаква България да остане без газ.

България се захранва по различен път с газ, отколкото други европейски държави и е малко вероятно да имаме такива последици за нашата територия”, категорична е Лена Бориславова.

По информация от РИА Новости Кремъл е склонил на компромис с рублата. Властта в Русия продължава да настоява плащанията да бъдат в рубли, но е склонна това да не става още от 1 април, а да има гратисен период.

Междувременно у нас започна обществена поръчка за разширяване на газовото ни хранилище в Чирен.
nova.bg