Ще накажат виновните за кражбата на невзривени боеприпаси от Челопечене
Ще накажат виновните за кражбата на невзривени боеприпаси от Челопечене / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Виновните за кражбата на невзривени боеприпаси от Челопечене ще бъдат наказани
45870
Виновните за кражбата на невзривени боеприпаси от Челопечене ще бъдат наказани
  • Виновните за кражбата на невзривени боеприпаси от Челопечене ще бъдат наказани

Виновниците за кражбата на 14 броя невзривени боеприпаси от Челопечене ще бъдат сурово наказани. Това обяви министърът на отбраната Аню Ангелов. Той добави, че става дума за стари и корозирили боеприпаси, които са опасни само за тези, които се опитват да ги използват. Министър Ангелов участва заедно с Европейският комисар Кристалина Георгиева в откриването на център за обучение при извънредни ситуации във Военна академия „Г. С. Раковски". Георгиева подчерта, че честотата и интензивността на природните бедствия по света се е увеличила 5 пъти.

Военният министър Аню Ангелов каза, че крадците са били привлечени от разпръснатите из поделението гилзи. Все пак той не можа да си обясни как е станала точно кражбата при положение, че района е под постоянна охрана: Извадени са в края на деня, тъй като не е имало време да бъдат разснаредени, тъй като се смрачава, те са ги оставили на местата, където са намерени. Така е по инструкция. Как е станало така, че някой знае, че са оставени там и как са влезли при условие, че има караул от военослужещи, това се разследва".

Министърът увери, че опасност за населението няма: „Има опасност за хората, които ще се опитат да боравят с тези боеприпаси. Те не могат да се използват за взрив. Това е само барут, най-много да предизвикат взрив на самия взривател, ако действат невнимателно".

Първият ученик на новия център за обучение при извънредни ситуации ще бъде финансовият министър Симеон Дянков и неговият екип. Похарчената за изграждането на мястото сума е 250 хиляди лева.