/ Gulliver/Getty Images
От Съюза на ловците и риболовците са готови да запознаят депутатите с последствията за ловния сектор
Ще бъдат ли забранени полуавтоматичните карабини за ловците?
99790
Ще бъдат ли забранени полуавтоматичните карабини за ловците?
  • Ще бъдат ли забранени полуавтоматичните карабини за ловците?
Ловците у нас подлежат на много строг контрол по отношение на закупуване и регистрация на оръжията си. Това коментира в интервю за Дарик председателят на Управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците в България инж. Васил Василев.
 
Промените в закона за оръжията предизвикаха недоволството на родните ловци. Промените в закона идват у нас след приети евродирективи, които предвиждат забраната на придобиването, съхранението, носенето и употребата на огнестрелни оръжия, включително автоматичните огнестрелни оръжия, които са изменени в полуавтоматични оръжия.
 
Ще станат ли незаконни законните оръжия?

Ако промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия станат факт, ползването на газовото оръжие ще премине на разрешителен режим. Полуавтоматичните карабини ще бъдат забранени и това ще засегне вероятно хиляди ловци в страната, на които е разрешен подборен обстрел и които ги използват.
 

Gulliver/Getty Images


"Проблемът всъщност не са ловните огнестрелни полуавтоматични оръжия, но те практически попадат в категорията, че могат да бъдат преработени. Това е злонамерено действие, което някой може да направи с криминална цел, но това не означава, че трябва да се утежнява възможността на всички добронамерени и в съответствие със закона ползватели на такива оръжия, които извършват своята дейност, коментира председателят на Управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците у нас инж. Васил Василев
 
Ловци и риболовци готови за протест заради спорни текстове в Закона за оръжията
 

Gulliver/Getty Images


Въпреки несъгласието с предложените промени, от Съюза на ловците и риболовците в България са готови да запознаят народните представители с последствията за ловния сектор от промяната на закона за оръжията.