/ Gulliver/Getty Images
Ловци и риболовци готови за протест заради спорни текстове в Закона за оръжията
99744
Ловци и риболовци готови за протест заради спорни текстове в Закона за оръжията
  • Ловци и риболовци готови за протест заради спорни текстове в Закона за оръжията
Над 130 000 членове на Съюза на ловците и риболовците в България ще излязат на протест, ако Закона за оръжията и боеприпасите бъде приет в сегашния си вид. Това стана ясно от думите на инж. Георги Младенов, експерт в съюза.

Причина за това стана спорният закон, който може да направи незаконни оръжията на стотици хиляди българи. Ловци, спортисти, колекционери и представители на клубове за исторически възстановки възразиха срещу готвените промени. Въпреки това днес законопроектът беше приет на първо четене във вътрешната комисия.
 

Gulliver/Getty Images


До момента изготвеният от служба „Контрол на обеществено опасните средства” в МВР проектозакон е обсъден на първо четене в още две комисии. В Комисията по земеделието беше отхвърлен изцяло, а Комисията по отбрана го прие.
 
Ще станат ли незаконни законните оръжия?

Според неправителствените организации промените в Закона за оръжията и боеприпасите биха могли да направят незаконни оръжията на стотици хиляди българи. Законопроектът цели синхронизация с директива на Европейската комисия за превенция на тероризма. Според засегнатите организации обаче текстът на директивата е неправилно пренесен в българския проект и ще ощети собствениците на оръжия в страната ни.
 

Gulliver/Getty Images


Според инж. Георги Младенов, който е експерт в Съюза на ловците и риболовците в България, законът предвижда отнемането на оръжията на десетки хиляди от членовете, притежаващи полуавтоматични карабини.
 
Днес законопроектът беше приет на първо четене във вътрешната комисия. По думите на инж. Младенов, ако не бъдат направени промени в текстовете на закона и той бъде приет окончателно в този вид, над 130 000 ловци и риболовци ще излязат на протест.
 
Според зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов проблем няма и просто неправителствените организации не разбират правилно текстовете в закона. Ципов обясни, че не очаква да има напрежение, защото несъгласията ще бъдат изчистени между първо и второ четене.
 
Срещу готвените промени в Закона за оръжията и боеприпасите се надигнаха както ловци, така и спортисти, колекционери и представители на клубове за исторически възстановки.