Шофьорът на катастрофиралия на магистрала "Тракия" автобус много съжалява, че не е успял да спаси хората. 33-годишният мъж призна пред NOVA, че се чувства виновен.
 
По думите му, автомобилът, който се е опитвал да го изпревари, се е забил в автобуса, който веднага се наклонил фатално надясно, без да има време за реакция. "Днес се качвам от Сливен първи курс след почивка и ето… Просто не знам този удар как стана и как ме преобърна", сподели Веселин Георгиев.
 
Всички новини около катастрофата на АМ „Тракия“ можете да следите тук

"Спомням си всичко. Просто си карах по магистралата, дясна лента, поглеждам в огледалото и тръгва да ме изпреварва мисля "Рено Меган". Отправям си погледа напред и я чакам да мине. В този момент поглеждам назад, тя прави някакъв рязък завой и удря автобуса в средата. Като удря автобуса в средата, той се надигна. Дръпнах наляво, но автобусът е неуправляем, няма как на две гуми да тръгне на обратната страна", разказва шофьорът.
 
"Той беше вече вдигнат, няма никакъв спирачен път, защото той беше вече на две гуми. Реакцията ми беше, че опитах да дам наляво, но автобусът вече беше вдигнат. Явно като дадохме още наляво се преобърна автобуса", твърди шофьорът.

Снимки от катастрофата на магистрала "Тракия"

"На права отсечка бяхме. Почнахме да блъскаме предното стъкло, за да вадим пътниците. Някои излязоха през люкове, през стъклата. Всички седалки са оборудвани с колани, но никой не ги слага. Ако бяха си сложили колани, щяха да си останат на седалките пътниците. Извадихме колкото можехме. Доста млади хора имаше, повечето бяха за летище. Не искахме да преобърнем автобуса, защото имаше и затиснати хора. Вързахме автобуса с колани, дърпахме го, но нямахме шанс. В този момент мина кран, не спря, а можеше да ни помогне - просто да надигне, за да извадим хората. Значи има и безчувствени хора", обясни още той.
 

БГНЕС


"Търсех кой е шофьорът на другия автомобил. Каза момичето, че тя е шофьорът. Говорихме, тя беше в шок, както и аз. Плачеше и казваше "Аз съм виновна, аз ви ударих". Младо момиче, не знам, няма драскотина. Тръгнала да ме изпреварва, чула шум в предна лява гума и се обърнала да намали касетофона, за да чуе шума. В този момент се удря в автобуса. Това каза пред мен и още двама полицаи", разказа шофьорът.
 
"Не съм се движил с повече от 95 км/ч. Каквото можах го направих. Чувствам се виновен, защото аз ги возех тези хора. Чувствам се виновен, защото не можах да ги спася", каза той.

Собственик на „Юнион Ивкони”: Кола е ударила странично автобуса и той изхвърчал

При пътния инцидент на магистрала "Тракия" днес загинаха шестима, а 22-ма души пострадаха, седем от които са с реална опасност за живота. Ранените са настанени в 4 болници.
 
10 от пострадалите в катастрофата са настанени в болница "Св. Анна" - трима мъже и седем жени. Направени са операции на шестима пациенти - три жени и трима мъже, пострадали при катастрофата, съобщи д-р Евгени Нешев - началник на Първо отделение на Клиника по ортопедия и травматология. Към 22.00 ч. приключи операцията на най-тежко пострадалата пациентка, приета в лечебното заведение. Жената е стабилизирана и приведена в реанимация, съобщи доц. Сашо Асьов - началник на Клиниката по ортопедия и травматология в болницата.

Мъжете, които са били оперирани, са били с фрактури на горни крайници. При единия от тях фрактурата е била открита, но хирурзите са успели да спасят ръката.
 

БГНЕС


Пътник от автобуса след трагедията на „Тракия“: Ужасна гледка беше, всички викаха
 
Четирима души, сред които и едно дете, са приети в "Пирогов", потвърди шефът на спешния институт проф. Асен Балтов.
 
Три жени са настанени във Военномедицинската академия. Те са в стабилно състояние, без опасност за живота. Предстои да бъдат хоспитализирани за лечение и наблюдение, посочват от болницата. Още двама пострадали без опасност за живота са постъпили в Спешното отделение на "Аджибадем Сити Клиник Токуда". И двамата са със счупвания на краката, предстоят им ортопедични операции и прием в Ортопедичната клиника.

Спасяването на пострадалите при катастрофата е било организирано по най-бързия начин

Шофьорът е приет с контузия на гръдния кош в столичната болница "Софиямед". Състоянието му е стабилно, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.
nova.bg