Шенген е постижима цел, защото България е изпълнила изискванията, смятат експерти
Шенген е постижима цел, защото България е изпълнила изискванията, смятат експерти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Шенген е реално постижима цел, поради факта, че българската държава е изпълнила изискванията за членство и това е признато от всички - Европейска комисия, Европейски парламент, включително и от Съвета на министрите още през юни тази година. Това заяви в интервю за БТА Ася Кавръкова, програмен директор в Институт "Отворено общество".

Българската държава и политиците са длъжници на българските граждани в много отношения, но що се отнася до членството в Шенген, България е направила всичко необходимо, е мнението на експерта.

Според Кавръкова неравноправното третиране на България и Румъния по повод на членството им в Шенгенското пространство показва, че държави членки на ЕС игнорират правилата на самата общност, което води до прилагането на двойни стандарти и до отслабването на притегателната сила на ЕС като клуб, функциониращ на основата на справедливост и солидарност. Няма никакво съмнение, че това създава имиджов проблем на ЕС, каза Кавръкова.

България следва да изпълнява общоевропейските правила, за да бъде част от онова общоевропейско пространство, което да е в състояние да мобилизира общоевропейската енергия за излизане от кризата - икономическа и политическа - въпреки евроскептичните тенденции в някои страни членки, посочи експертът. Ако това не стане, тогава няма никакво значение дали държавата ни е член на Шенгенското пространство или не, защото никой не иска да членува в клуб, който нарушава собствените си правила и прилага двойни стандарти ад хок, заяви Кавръкова.