Председателят на правната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов
Председателят на правната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов / darikradio.bg, Людмил Кърджилов
Шефът на правната комисия в НС с коментар за случая
97056
Шефът на правната комисия в НС с коментар за случая
  • Шефът на правната комисия в НС с коментар за случая
Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ смята, че няма прекомерност в процесуалните действия при задържането на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Това мнение той изрази в предаването "Седмицата" на Дарик.

Иванчева бе задържана във вторник пред Спортната палата в центъра на София и държана с белезници на публично място в продължение на часове. Според прокуратурата това се налагало от разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. Кметицата на "Младост" е обвинена в получаване на подкуп в особено големи размери. Според нея обаче задържането й е "заговор".

Бизнесменът Ваклин за акцията срещу Иванчева: Няма заговор (ВИДЕО)

"Въпреки внушенията на опозицията, се вижда, че новият антикорупционен орган действа ефективно. Смятам, че това е правилната посока", каза Кирилов. Акцията срещу Иванчева бе първата съвместна операция на специализираната прокуратура и новата комисия за борба с корупцията.
 
По отношение на задържането на Иванчева Кирилов изрази мнение, че няма прекомерност в процесуалните действия.
 
Иванчева, Петрова и Дюлгеров остават за постоянно в ареста

"Приемам тезата, че мястото не е избрано от органите по разследването, че те са били в ситуация не да избират мястото на действие, а да съобразяват ефекта на процесуалното действие. И щом са искали да хванат и подкупа, и дееца, то е трябвало да действат в съответния момент, в който това е било възможно. По отношение на твърденията за прекомерност, искам всички, които хвалеха румънския модел, сега да си дадат сметка и да направят сравнение. Защото тези, които го хвалеха, сега обявяват тези действия за прекомерност. Трябва да се действа, трябва да се вижда, че се извършват такива процесуални действия. И тук съм съгласен и с другата теза - тези действия би следвало да имат и превантивен ефект за обществото. И нека най-накрая обществото да избере какво иска - дали иска ефективна борба с корупцията, или иска постоянно да се мрънка за прекомерност или за някакво несъответствие. Смятам, че с оглед сложността и размера на подкупа, това е затруднило и е удължило във времето извършването на процесуалното действие. Но тук пак се стига до абсурда, че стремежът прецизно да се спази НПК получава обществена критика, което според мен е липса на приоритет в обществения дебат. Борбата е силово действие, не можем да се оплакваме от такива мерки", каза Кирилов.
 

Десислава Иванчева разкри каква е причината за акцията срещу нея

На въпрос дали ще бъде подкрепена идеята на Валери Симеонов и НФСБ да се върне пушенето на закрито в обособени помещения в заведенията, Кирилов отговори, че въпросът не е обсъждан в ГЕРБ. "Аз си мисля, че нямаме такъв дебат и нямаме такава дилема. Правилата по отношение на тютюнопушенето се прилагат вече четири-пет години и не съм сигурен, че има необходимост да се преоценява приложението на тези правила", каза той.

Симеонов: НФСБ ще предложи да се разреши пушенето в обособени помещения

С уговорката, че изразява личното си мнение, депутатът от ГЕРБ посочи, че според него е добре да се запази настоящият режим за пушене.

Цялото интервю на Кирил Вълчев с председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов можете да чуете в darikradio.bg