„Информацията за вируса е много противоречива в световен мащаб. Очаквахме с покачването на температурите той да започне да се държи като другите коронавируси и да започне да изчезва. Виждаме, че намалява броят на пациентите, които постъпват в лечебни заведения. Това до известна степен ни успокоява”. Това заяви пред NOVA изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска" проф. д-р Костадин Ангелов.

33 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас

В момента има увеличение на случаите, което според специалиста е втора вълна. По думите му, това се дължи на липсата на дисциплина от страна на хората. Физическата и социалната дистанция са много важни. Събирания на много хора в едно пространство не трябва да се случват, каза още Ангелов.

Не е важен само броят на болните, но и тяхната клинична картина.

СЗО алармира за рекорден дневен ръст на случаите на коронавирус


Според него не се очаква налагане на нови масови рестриктивни мерки.

Ангелов е категоричен, че при симптоми веднага трябва да се потърси лекар, който да прецени дали има нужда от болнично лечение, а не да се избира самолечение.

Григор Димитров е с коронавирус

Относно новината, че Григор Димитров също е сред заразените с коронавирус, той коментира: „Първо трябва да се търсят контактните лица – тези, които са били в пряк контакт с него, а след това и тези, които са били на втора линия, т.е. контактните лица на контактните".

И допълни: „Всички тестове ще бъдат за сметка на държавата. Григор също ще посочи с кого е бил в контакт, очакваме и хората сами да се свържат с РЗИ”.

„Най-важното нещо е тези хора да бъдат изолирани, за да се ограничат контактите им. Прави се изследване на всички контактни от първи ред“, каза още той.
nova.bg