Със заповед на министър-председателя няколко министерства изготвяме спешен план и в рамките на тази седмица ще обобщим всички мерки, за да може да се повиши не само реакцията след акт на насилие, а и цялостната подкрепа за жените, жертви на насилие. Това коментира пред журналисти в Пловдив министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и подчерта, че е много по-важна превенцията.

Законът за домашно насилие: „Интимна връзка“ ще се счита за такава след 60 дни

Ако ние не работим с децата, да им дадем възможности да се предпазят от опасностите, но и бидейки осъзнати за рисковете, да вземат адекватни мерки, дори търсейки подкрепа рано, то тогава се получава така, че когато едно дете или жена е жертва на насилие, е твърде късно, коментира министърът. Тя каза, че наличните услуги за такива жертви на насилие не са достатъчни и тя ще предложи тяхното увеличение. Много е важно за тези жени да имат достъп до качествена емоционална и психологическа подкрепа, допълни министърът.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова бе на посещение в обучителния център на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“ в Пловдив. България е на 26-то място, сред 27-те страни от Европейския съюз по отношение на индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI), посочи Шалапатова. Тя допълни, че близо един милиард лева ще бъдат инвестирани в рамките на текущия програмен период за повишаване на дигиталните компетенции на служителите, като средствата ще се от националния бюджет, Плана за възстановяване и устойчивост и оперативна програма "Развитите на човешките ресурси".

Експерти: Все повече българи се решават да потърсят помощ заради домашно насилие

В рамките на срещата, министър Шалапатова разговаря с представители на Съюз за стопанска инициатива (ССИ) и обсъди с тях възможностите за сътрудничество, чрез които да бъде преодоляна липсата на работна ръка и нуждата от обучение и преквалификация на кадри. Не срещата присъстваха и ученици и студенти от пловдивски учебни заведения, които демонстрираха уменията си за работа в киберсреда и важността на специалност "Киберсигурност". Те участваха в симулация на кибератака и показаха, как биха спрели действията на преподлагаеми хакери. За нас ползите от подобни иновативни практики са, че със средства на местната, но най-вече на европейската общност, се създават пространства, в които се обучават и млади хора за това да имат не само дигитални компетенции, но да имат компетенции да се защитават във виртуалното общуване, което понякога надделява спрямо общуването в реално време, каза още Шалапатова.

В срещата участваха председателят на ССИ Кузман Илиев, общинският председател на ССИ за град Пловдив - Димитър Червенков и зам.- кметът на Община Пловдив - Тодор Чонов.