Народното събрание прие на второ четене поправките в Закона за защита от домашното насилие. Така "интимната връзка" вече се приравнява към брачното партньорство и съжителството без брак, а жертвите получават същите възможности за закрила. Депутатите гласуваха по предложение на ПП-ДБ, че интимна връзка ще се счита тази, чиято продължителност е поне 60 дни.

По искане на БСП и "Възраждане" в закона изрично ще пише, че става въпрос за отношения между мъж и жена.

Народните представители дебатираха по промените в Закона за защита от домашното насилие близо часа, като двете гласувания бяха в един и същ ден.

Ето и цялото определение: Интимна връзка, представлява съвкупност от доброволни трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са отношенията с продължение поне от 60 дни.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ представи редакционните промени, според които терминът „фактическо съпружеско съжителство“ се запазва и се добавя термина „интимна връзка“, както и се предлага ново определение за термина „интимна връзка“. Според предложението на Йорданова "интимна връзка" е съвкупност от доброволни трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране на друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение съотношение с продължение поне от 60 дни.





Експерти: Все повече българи се решават да потърсят помощ заради домашно насилие
 

Георги Свиленски от БСП разкритикува, че на второ четене е представен нов законопроект, а не редакция. „Бихте ли приели в този ваш нов законопроект, където пише две лица да добавим мъж и жена. Това да е приноса на БСП във вашия законопроект и ще го подкрепим. Искате ли да пробваме?“, запита той.

Цвета Рангелова от „Възраждане“ пък настоя да се отговори на избирателите на ПП-ДБ как се допуска да се приема закон в нарушение на конституцията. „Второто ни питане е тези 60 дни, които дефинирате календарни ли са или са работни“, попита тя.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ репликира Рангелова и посочи: "Нека да оставим КС да реши. Има възможност той да бъде сезиран“. Тя репликира и Свиленски като коментира, че това е въпрос на дебат и всяка парламентарна група може да направи предложение и то да бъде гласувано в зала.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов се включи в дебата и каза, че това решение, което ще се вземе ще падне в КС. „Това, което обсъждаме е антиконституционно“, категоричен е той. Костадинов коментира, че „това е поредното нагло изплюване в лицето на държавността от формацията, която е окупирала управлението на държавата по абсолютно незаконен превратаджийски начин“. Той обяви, че ще сезират КС.

Андрей Чорбанов от ИТН каза, че неяснотите в закона са много. Той попита откога се броят 60-те дни контакт. „Най-големият дефицит на предложенията е липсата на превантивност. Промяната, която се предлага в най-добрия случай ще накаже насилника, но няма да възпре никой да направи ново насилие“, смята той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че това е мъртъв текст и обяви, че ще се включат в сезирането на КС. Тя подчерта, че с този законопроект няма да се реши проблема с домашното насилие.

БТА/БГНЕС