Седмокласници пишат по разказа Сърце на Каралийчев
Седмокласници пишат по разказа Сърце на Каралийчев / netinfo
Седмокласниците, които ще държат изпит по български език и литература за прием в елитните гимназии, ще пишат по Тест №1. Изпитният вариант беше изтеглен в сградата на Министерството на образованието и науката минути преди 9 ч от журналист, избран чрез жребий.

Учениците трябва да отговорят на 50 въпроса в теста и да напишат преразказ на разказа „Сърце” на Ангел Каралийчев.

Близо 29 200 седмокласници се явяват на изпита по български език и литература. За първи път тази година изпитът за елитните гимназии е под формата на тест.

Седмокласниците имат на разположение три астрономически часа. За 1 час и 45 минути те ще трябва да отговорят на 50 въпроса, а за останалото време да напишат преразказ на непознат текст.

Кандидат-гимназистите ще получат тестова книжка на тест; бланка, на която да отбелязват верните отговори и пет листа за преразказа, които са с холограмна защита. На гърба на заглавната страница на тестовата книжка са дадени подробни указанията за изпита. Учениците ще получат от квесторите по една синя химикалка и ще трябва да работят само с нея.

Тъй като тестовете ще се оценяват по точкова система, още този следобед на сайта на Министерството на образованието и науката mon.bg ще бъде качена скалата за образуването на точки в оценка.