30 от арестуваните днес са криминално проявени, допълниха от полицията
"Срещу полицаите не бяха изправени мирно протестиращи, а криминално проявен контингент и ултраси, докарани от провинцията", това каза на брифинг директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Близо 30 полицаи са в болници, а на други 100 униформени на място е оказана помощ заради това, че са напръскани с лютив спрей. Сред протестиращите имало и такива с противогази, с метални пръти, дървени колове, хвърляли и павета.

Близо 35 са арестувани, като 30 от тях са привърженици на партия, чието заличаване прокуратурата поиска наскоро, всички те са с криминални прояви, съобщи още Хаджиев, визирайки ПП „Възраждане".

Протестиращите търсели директен сблъсък с полицаите. Униформените действали изцяло в правомощията си, дори на моменти били по-скоро пасивни, посочиха на брифинга.

"Имаше опити да се създаде хаос и да се влезе в сблъсък с ораните на МВР", посочи той и отново призова протестите да преминават по мирен начин.

Полицаи, участвали в конфликта, описаха хората, които влезли в сблъсък като видимо агресивни и видимо търсещи провокации. Част от униформените са с изкълчени ръце или прорезни рани. Имало и ситуация, при която в автомобил на жандармерията била хвърлена бомбичка. Полицаите описаха спрея, с който са били пръскани, като някакъв газ, от който не може да се вижда и да се диша.

"Имаше доста бомби, които бяха хвърлени срещу нас. В тях имаше и камъни. Прегледан съм и отново се връщам на площада. Не мога да кажа кой е виновен за ескалирането на напрежението. Мога да кажа само, че срещу нас имаше агресия. Ние не използвахме сила, за да не се стигне до допълнително нагнетяване на напражението", разкри пред журналистите полицай, участвал в охраната на днешния протест.

„В опит да се предпазя бях разрязан под ръката. Оказаха ми първа помощ и се върнах в редиците. Не видях кой го направи”, заяви друг от пострадалите при протестите полицай.