СДС стяга чистка на депутати?
СДС стяга чистка на депутати? / Sofia Photo Agency, архив
СДС стяга чистка на депутати?
59009
СДС стяга чистка на депутати?
  • СДС стяга чистка на депутати?

Слух за изключване на депутатите от СДС, които не искат да номинират кандидат за член на Конституционния съд, посочен от ръководството на партията, обиколи кулоарите на парламента.

От ръководството на партията отричат за това, но са свикали Национален съвет в понеделник, на който да се обсъди номинацията за конституционен съдия след отговора на Петър Стоянов, който се очаква днес.

Самите избраници от СДС се били подписали, че няма да номинират кандидатура, диктувана от ГЕРБ, независимо от името на човека. Не смятат да участват в заседанието в понеделник.

„Понеже се носят слухове, че някои хора ще бъдат изключвани от СДС, всички или части от групата. В това ръководство на СДС, за мое съжаление и за наше, като народни представители, в това ръководство има бъзльовци, които дори едно изключване не могат да направят като хората. Заради едни трохи от трапезата на ГЕРБ в момента са си заврели главите под масата. Категорично имаме решение против внасянето на каквато и да е кандидатура, тук не говорим за имена, защото за нас този срам е на ГЕРБ. Те направиха сглобката предния път с другите партии и сега искат някой друг да им измие срама. СДС не е изтривалка на други партии”, заяви синият депутат Ваньо Шарков.

От своя страна Мартин Димитров каза: „Аз смятам, че такава демократична партия като нашата и демократично ръководство никога не би прибягнало до такива стъпки, така че са излишни вашите въпроси и медийни вълнения. Не вярвам и не мога да допусна, че такива убедени демократи биха постъпили по този начин, така че проблем няма, но е факт, че е имало Национален изпълнителен съвет, на който ние не сме били поканени, което за мен лично е причина да не участвам в понеделник, тъй като трябва да има и правила. Като не те канят при насочването на едно събитие, не го посещаваш. Един демократ никога не изключва някой, който е на различно мнение. Ние сме най-демократичната партия. Ценим различното мнение, така че съм абсолютно убеден и вярвам в колегите, че дори през ума не им минава”.