С фалстарт започнаха свиканите от държавния глава консултации за връчване на мандат за съставяне на ново правителство. От общо четири планирани срещи в първия ден, държавният глава проведе само две. "Продължаваме промяната" и БСП отказаха да отидат в президентството, под предлога, че гласуват на второ четене актуализацията на бюджета в ресорната парламентарна комисия.

Фалстарт на консултациите за кабинет: „Продължаваме промяната“ не отидоха при президента Радев

Така на консултации се оказаха само представители на опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС и ДПС. И двете партии бяха категорични, че опциите за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент са обречени и настояха за предсрочни избори.

ДПС на консултациите с президента: Време е да се обърнем отново към избирателите


Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че отчитат всички предизвикателства и рискове на дневен ред в Народното събрание. "Даваме си сметка, че ако държавата няма гарантиран държавен бюджет, това ще е катастрофа", коментира тя. И отново потвърди, че ако ПП не успеят да съставят нов кабинет, ГЕРБ ще върнат мандата възможно най-бързо, така че да започнат консултации за връчване на мандата за трета политическа сила.

"Оставката на правителството не е началото на тази криза. Потенциал за сформиране на принципна коалиция в този парламент няма", категоричен беше Томислав Дончев.

ГЕРБ на консултации при Румен Радев
Румен Радев/Фейсбук


От своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви пред президента, че настоящата политическа криза е естествен край на "политиката, основана на лъжата и омразата".
 

"Коалицията не се основаваше не на ценности и политики, а на база отрицание и цялата й идейност беше основната на лъжата. Проваленото правителство отказваше да има диалог с опозицията за проблемите на българските граждани, но после се разбра, че има отказ и от диалог вътре в досегашното управляващо мнозинство. Самонарекоха се промяна и се опитаха да внушат, че нарушаването на Конституцията и законите е нормална практика, ако се извършва от "правилните хора", посочи Карадайъ.

"Според нас трудно може да се намери диалог за постигане на хомогенно мнозинство в този парламент. Ние трябва да се обърнем отново към избирателите, те да натоварят с отговорност политическите партии. И в следващия парламент да влезем не с омраза и отрицание, а точно обратното - да влезем с нашите ценности, цели и приоритети за държавата", обясни още лидерът на ДПС.

ДПС консултации
БГНЕС

"Поради това, че в момента Комисията за бюджет и финанси разглежда актуализацията на бюджета за тази година на второ четене, както и поради това, че "Продължаваме промяната" ще проведе довечера своя национален съвет, от групата са помолили да се отложат преговорите при президента", коментира  депутатът и председател на ПГ на ПП Андрей Гюров.

"Когато се видим с президента, да можем да проведем едни наистина смислени консултации, които ще се проведат в края на седмицата, след като той се прибере от Мадрид", посочи той.

И БСП няма да отидат на консултациите с президента

Гюров добави, че по време на срещата той очаква да се видят с ясен мандат както от партията "Продължаваме промяната", така и с коалиционните партньори. По думите му за ПП е много важно процесът при връчване и получаване на мандат да върви възможно най-бързо. Заради това още тази сутрин премиерът Кирил Петков е връчил в деловодството на НС оставката на правителството, за да може да се задвижат всички процедури. 

Дали ще бъде предложен Кирил Петков за премиер ще стане ясно по след края на консултациите и националния съвет на ПП, коментира още Андрей Гюров.

Атанасова пред Радев: Ще върнем мандата възможно най-бързо

“За нас е по-важен бюджетът, за да гарантираме увеличението на пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, помощта да земеделците, ваучерите за работниците, подкрепата за бизнеса и допълнителни средства за транспортния сектор. Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци”, заявиха от БСП във връзка с отклонената покана за разговори с президента Румен Радев.

Във вторник консултациите на "Дондуков" 2 продължават. По план държавният глава Румен Радев трябва да се срещне в 9.00 часа с представители на парламентарната група на "Има такъв народ", а от 10.15 часа – с представители на парламентарната група на „Демократична България“. В 11.30 часа за консултации ще влезе и най-малката парламентарната група в 47-ото НС - тази на "Възраждане".