/ Румен Радев/Фейсбук
Дълбоката криза роди и стремежа към цялостна промяна, заяви президентът на консултациите с ГЕРБ-СДС
"Започваме консултации в предизвикателен за страната ни момент - наред със здравната, икономическата, социалната, бежанската криза, сме изправени и пред политическа криза", С тези думи държавният глава Румен  Радев се обърна към представители на ГЕРБ-СДС. Консултациите на ПГ на ГЕРБ-СДС при президента Румен Радев започнаха точно в 14 и 15 ч., както беше обявено.

"Бъдещето на гражданите зависи от усилията на институциите и решенията на политиците не само в национален, но и международен контекст. България очаква по-активна подкрепа от международните ни партньори", подчерта още Радев.
 

Георги Димитров


"Не трябва да допускаме да останем в периферията на Европа, да привличаме стратегически инвестиции. Това изисква амбициозна и единна външна политика. Върховенството на правото, социалната справедливост, демографската криза фокусират попарените надежди на българите през годините. Дълбоката криза роди и стремежът към цялостна промяна. От партиите зависи да си възвърнат това доверие. В тази обстановка започвам консултации за съставяне на правителство в това НС. НС трябва да свърши немалко работа, за да гарантира развитието на държавата до края на годината. Надявам се партиите да влязат в градивен диалог по важните въпроси, включително и Планът за възстановяване".

Фалстарт на консултациите за кабинет: „Продължаваме промяната“ не отидоха при президента Радев

"Непрекъснато намаляващата изирателна активност е атестат за сриващото се доверие в политическата класа", обърна се Радев към депутатите.
 

Георги Димитров


Председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че отчитат всички предизвикателства и рискове на дневен ред в Народното събрание. Даваме си сметка, че ако държавата няма гарантиран държавен бюджет, това ще е катастрофа, коментира тя. И отново потвърди, че ако ПП не успеят да съставят нов кабине, ще върнат мандата възможно най- бързо, така че да започнат консултации за връчване на мандата за трета политическа сила.

Оставката на правителството не е началото на тази криза. Потенциал за сформиране на принципна коалиция в този парламент няма, каза Томислав Дончев.

Съгласно Конституцията всички политици трябва да се стараят да спазват Конституцията и законите и да имат отношение към държавността и нейните институции. Затова ние сме тук на тези консултации - ГЕРБ никога не е отказвал консултации или КСНС, заяви Атанасова след това. "Трябва да има нормален диалог между институциите. Редно е първата политическа сила да се опита да състави кабинет. Ние ще върнем мандата, ако ни се връчи".

Тя заяви, че "никой не иска да говори с нас, това не се е променило". В момента сме в конституционна процедура, следващата стъпка е връчване на мандат, при условие, че никой не успее да формира правителство, следващата стъпка са избори, коментира Десислава Атанасова. Очевидно е, че тези, които управляват вече 6 месеца не се ползват с доверие, затова е най-добре да се ходи на избори, добави тя.

Томислав Дончев от ГЕРБ коментира, че "Борисов достатъчно се е оттеглил, не бива повече". Стана ясно, че те ще подкрепят връщането на хартиените бюлетини, ако се гласува в зала.

По-рано от "Продължаваме промяната" не се явиха на консултациите като най-голяма парламентарна група. Посочената от тях причина - че трябва да се приеме бюджетът на второ четене в рамките на комисия.  От “Продължаваме Промяната” уведомихме с официално писмо от Андрей Гюров Президентството, че днес се провежда извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси за приемане на второ четене на актуализацията на държавния бюджет. За вторник (28 юни) е насрочено извънредно заседание на Народното събрание за приемане на бюджетите на НЗОК и ДОО, което ще осигури навременно изплащане на пенсиите и помощите за бизнесите и работещите семейства. Днес предстои Национален съвет на ПП, а утре предстоят консултации с коалиционните ни партньори. В тази връзка очакваме нова дата от г-н Радев и неговата администрация, която да е след извънредното заседание на НС във вторник и след очакваното разглеждане на измененията и допълненията в Закона за държавния бюджет в сряда", посочиха от пресцентъра на "Продължаваме Промяната".

И БСП няма да отидат на консултациите с президента

По-късно и от БСП потвърдиха, че няма да участват в консултациите.