/ БГНЕС
Ръководството на ПГ на "БСП за България" няма да участва в предвидените за днес консултации при президента Румен Радев, съобщиха от партията. По-рано на поканата не се отзоваха и от „Продължаваме Промяната”, като заявиха, че срещата ще бъде отложена. 

Представителите на парламентарната група на БСП трябваше да пристигнат на „Дондуков” 2 в 16.45 ч. Два часа по-рано, обаче, социалистите изпратиха до медиите официална позиция за причините да пропуснат консултациите. По думите им в момента тече второ четене на държавния бюджет, по който има направени десетки предложения.

“За нас е по-важен бюджетът, за да гарантираме увеличението на пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, помощта да земеделците, ваучерите за работниците, подкрепата за бизнеса и допълнителни средства за транспортния сектор. Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци”, заявиха депутатите от БСП.

По-рано от „Продължаваме Промяната“ (ПП) също не отидоха на определените консултации. Тяхната среща с държавния глава трябваше да започне в 13:00 ч., но впоследствие стана ясно, че ще бъде отложена. 

"В момента в комисията разглеждаме бюджета на второ четене. Работихме много усилено още от петък, за да можем да направим, така че бюджетите да бъдат приети и съответно пенсионерите да си получат увеличените пенсии в края на месеца, както и помощите за работещите родители, за бизнес. С оглед на всичко това, както и, че тази вечер ПП ще проведе национален съвет, ние помолихме президентството да проявят разбиране и аз им благодаря, че откликнаха, така че когато се видим с президента, да можем да проведем едни смислени консултации, които ще бъдат в края на седмицата, след като той се прибере от Мадрид", посочи председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров.

От президентството потвърдиха информацията с писмо до медиите: "В президентската институция е получено писмо от парламентарната група на „Продължаваме промяната“, с което информират за невъзможност да участват в свиканите от държавния глава консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство в съответствие с предварително съгласуваната времева рамка. Предстои да бъде определен друг ден, в който да се проведе отложената днес среща на президента с представители на парламентарната група. Консултациите на държавния глава с останалите парламентарни групи ще се проведат съгласно обявената вече последователност".